TZOB Başkanı Bayraktar: Pamuğa gümrük vergisi uygulayamıyoruz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır'da düzenlenen pamuk hasat töreninde, Gümrük Birliği Anlaşması nedeniyle pamuğa gümrük vergisi uygulanamadığını belirtti.

TZOB Başkanı Bayraktar: Pamuğa gümrük vergisi uygulayamıyoruz
Yayınlanma:

TZOB Başkanı Bayraktar, pamuk üretiminin stratejik önemi üzerinde durarak, sürdürülebilir bir politika geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında pamuk üretiminin ülke genelindeki durumu hakkında bilgi veren Bayraktar, 2023 yılı verilerine göre 22 ilde ekimi yapılan pamuk hasadının devam ettiğini belirtti. "Geçtiğimiz yıl 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretildi, bu yıl ise 2,2 milyon ton civarında bir üretim bekleniyor," dedi. Türkiye’de pamuk üretiminin yüzde 42’sinin Şanlıurfa, yüzde 14,4’ünün Diyarbakır, yüzde 11,6’sının Aydın, yüzde 8,8’inin Hatay ve yüzde 5,5’inin İzmir’de gerçekleştiğini, bu beş ilin toplam üretimin yüzde 82,2’sini karşıladığını açıkladı.

Bayraktar, dünya pamuk üretimine de değinerek, Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC) verilerine göre 2024/2025 üretim sezonunda dünya genelinde 26,3 milyon ton lifli pamuk üretimi öngörüldüğünü, Türkiye’nin bu üretimin yüzde 3’ünü sağladığını belirtti. Türkiye’nin pamuk üretiminde Çin, Hindistan, ABD gibi ülkelerin ardından yedinci sırada yer aldığını kaydeden Bayraktar, "2022 yılında 886 bin ton olan lifli pamuk üretimi, 2023 yılında 700 bin tona geriledi. Aynı dönemde 732,4 bin ton pamuk ithal edilerek 1 milyar 631 milyon dolar harcandı" dedi.

aw312518-01.jpg

"PAMUK SANAYİ ÜRÜNÜ DEĞİL, TARIM ÜRÜNÜ OLARAK KABUL EDİLMELİ"

Bayraktar, pamuk üretiminin çiftçiler açısından maliyet, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayarak, Gümrük Birliği Anlaşması sebebiyle pamuğun sanayi ürünü olarak kabul edilmesi nedeniyle gümrük vergisi koyamadıklarını söyledi. "Pamuk bir tarım ürünüdür ve bu şekilde değerlendirilmelidir. Gümrük Birliği Anlaşması yeniden gözden geçirilmelidir" diyerek, dünya pamuk fiyatlarındaki düşüşün iç piyasadaki fiyatları olumsuz etkilediğini dile getirdi.

aw312518-03.jpg

FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜNE TEPKİ

Bayraktar, ABD Memphis lif pamuk fiyatının kilogram başına 65 lira olduğunu, Türkiye’de ise lif pamuk fiyatının serbest piyasada 57 lira, kütlü pamuk fiyatının ise 22,80 lira seviyesinde olduğunu belirterek, "Kütlü pamukta fiyat en az 30 lira olmalı ki üreticilerimiz üretime devam etsin" dedi. Ayrıca, TARİŞ Pamuk Birliği, Çukobirlik ve Antbirlik’in fiyat açıklamalarının maliyetlerin altında kaldığını ve bu durumun pamuk üreticileri için sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.