Umudun Renkleri sergisi Ankara’da
Türkiye’de yaşayan 12 Suriyeli kadının, umudun renklerini işlediği sanat eserleri; Ankara Cermodern’de sergilenmeye başlandı.
Türkiye’de yaşayan 12 Suriyeli kadının, umudun renklerini işlediği sanat eserleri; Ankara Cermodern’de sergilenmeye başlandı. Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük; “Umudun Renkleri Projesi ve sergi, Türkiye’deki sığınmacıların daha iyi anlaşılmasını sağlayacak” diye konuştu.
Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Sosyal Uyum Yardım (SUY) nakit programı çerçevesinde yürütülen 3 aylık sanat çalışması sonrasında Türkiye’deki kadın sığınmacıların eşsiz bakış açısını dışa vuran sanat çalışmaları, bugün Ankara Cermodern sanat galerisinde sergilenmeye başlandı. Umudun Renkleri girişiminde, 12 Suriyeli kadın, Türk eğitmenlerden sanat tekniği öğrendi ve sonrasında bu teknikleri, Suriye’deki savaştan kaçışları ve Türkiye’de güven arayışları sırasında deneyimlediklerini yansıtan eserleri yaratmak için kullandılar.
UMUDUN RENKLERİ
Kadınların serigrafi, kırkyama ve linolyum baskı tekniklerini öğrendikleri deneysel girişim, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, BM Dünya Gıda Programı ve Türk Kızılayı tarafından yürütülen Sosyal Uyum Yardım (SUY) Programı çerçevesinde uygulandı. Umudun Renkleri projesinde yer alan Salha “Sanat icra etmek geçmişi kabullenmeme ve bu tecrübelerden uzaklaşmama yardımcı oldu” dedi. Umudun Renkleri projesi, sığınmacıların sanatı kullanarak yaşadıkları deneyimlerle başa çıkmalarını ve ruhsal olarak yollarına devam etmelerinde yardımcı olmayı amaçlayan öncü bir proje. Proje ve sergi aynı zamanda, Türkiye’deki sığınmacı topluluğunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bir araç olarak tasarlandı.
ONLARIN YANINDAYIZ
Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Alper Küçük, “Kızılaykart ile ortaya koyduğumuz destek programı dünyada ihtiyaç sahiplerine onurlarını koruyarak yardım etme anlamında örnek bir proje halini aldı. Kızılaykart ile sığınmacılara geçmiş yardım şekillerinin aksine ihtiyacı olanı alma yönünde seçim hakkı verildi. Sığınmacıların özellikle de anne sığınmacıların bu özgürlüğünün tarihi yok. Çocuklarına akşam yemeğinde ne istiyorlarsa onu yapma şansı bulan bir annenin mutluluğu tarif edilemez.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.