Üniversitelerde profesör krizi: Bazı üniversitelerde hiç yok!
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih işlemleri dün sona erdi. Yüz binlerce aday, sınav sonuçlarına göre tercih edecekleri üniversiteleri belirlerken, ÖSYM’nin yayımladığı tercih kılavuzunda yer alan çarpıcı veriler dikkat çekti. Türkiye genelindeki devlet üniversitelerinde bin 500'e yakın bölümde profesör bulunmadığı ortaya çıktı.
Üniversitelerdeki akademik kadro eksikliği tartışma konusu oldu. ÖSYM kılavuzunda yer alan bilgilere göre, 129 devlet üniversitesindeki 6 bini aşkın bölüm için tercih yapıldı. Ancak bu bölümlerin neredeyse beşte birinde profesör bulunmuyor. AK Parti hükümetinin her ile üniversite açma politikasına rağmen, bu üniversitelerde profesör eksikliği ciddi boyutlara ulaştı.
BirGün gazetesinin aktardığı verilere göre, tam bin 453 bölümde hiç profesör bulunmuyor. Ayrıca, bin 50 bölümde ise doçent eksikliği dikkat çekiyor. Vakıf üniversitelerindeki durum ise yeterli veri olmadığı için netlik kazanmış değil.
HUKUK FAKÜLTELERİNDE PROFESÖR KRİZİ
En dikkat çeken bölümlerin başında hukuk fakülteleri geliyor. Türkiye genelindeki hukuk fakültelerinin altısında hiç profesör bulunmuyor. Bu fakülteler arasında Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi de yer alıyor. Diğer fakülteler ise Afyon Kocatepe, Çankırı Karatekin, İnönü, İzmir Demokrasi ve Recep Tayyip Erdoğan üniversitelerinde bulunuyor.
MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNDE BENZER DURUM
Mühendislik bölümlerinde de profesör eksikliği göze çarpıyor. 100’ü aşkın mühendislik bölümünde hiç profesör yer almıyor. En çok tercih edilen mühendislik bölümlerinden bilgisayar mühendisliğinde, 35 üniversitede hiç profesör bulunmuyor.
SAĞLIK YÖNETİMİ VE SOSYAL HİZMETLERDE DURUM KÖTÜ
Sağlık yönetimi bölümlerinde de profesör eksikliği dikkat çekiyor. 64 üniversitede bulunan sağlık yönetimi bölümlerinin 24’ünde hiç profesör bulunmuyor. Sosyal hizmetler bölümleri ise daha kötü durumda. Toplam 62 sosyal hizmetler bölümünün yarısında profesör yok. Hemşirelik ve ebelik bölümlerinde de benzer sorunlar yaşanıyor. 120 hemşirelik bölümünün 37’sinde ve 49 ebelik bölümünün 28’inde hiç profesör bulunmuyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.