Uygulama farkına dikkat!

Üniversite adayları LYS’de ÖSYM’nin belirlediği sıraya göre test çözecek. YGS’nin aksine süre bitmeden başka teste geçemeyecek. Uzmanlar bol bol deneme sınavları çözülmesini öneriyor

Uygulama farkına dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) 2 haftadan az bir süre kaldı. Bu sınavlar mart ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavından (YGS) hem içerik hem de uygulama açısından daha farklı olacak. LYS'de seçmeli derslerden de soru gelebilecek. YGS'de öğrenciler sınava istediği testten başlayabiliyor. İstediği zaman da o testi bırakıp başka bir teste geçebiliyor. Ancak LYS'de durum tamamen farklı olacak. Her sınavın alt testleri için bir süre ve sıra belirlendi. Adaylar ÖSYM'nin belirlediği öncelikle testleri çözmeye başlayacak, süre bitmeden de başka teste geçemeyecek. Örneğin, LYS-2 sınavına giren bir aday önce fizik sonra kimya, en son da biyoloji testini çözmek zorunda. Aday herbir test için verilen 45 dakikalık süreyi aşamaz. Testi erken bitirse bile diğer teste geçemez. Aday sessizce bir sonraki testin gelmesini beklemek zorunda. Uzmanlar LYS'deki bu uygulama farklılığının sınav sırasında performans düşürebileceği konusunda adayları uyarıyor. Bu nedenle son günlerde bol bol deneme sınavları çözülmesini öneriyorlar.

ZAMAN ALIŞTIRMASI YAPIN
Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yılmaz sınav sırasında bir testi erken bitirip, sessizce testin süresinin dolmasını beklemenin bile bir eğitim gerektirdiğini belirtti. Yılmaz "Bunu anlamak için şu anda analog bir saatin kadranına bakıp saniyelerin geçişini seyredin ve hiç konuşmayın. Zamanın, hiçbir şey yapmadığımız zaman ne kadar yavaş aktığını fark edeceksiniz. Bu keşfi sınav sırasında yapmak ve dakikalarca beklemenin sıkıcılığı ile orada ilk defa karşılaşmak yerine, disiplinli bir ortamda bir deneme sınavında bunu yaşamak, adaylar için son derece faydalı olacaktır" dedi.

2 HAFTALIK DOPİNG
Yılmaz bazı bilimsel yöntemlerle sınava sayılı günler kala adayın performansını nasıl artırabileceğini şöyle açıkladı: "Adayların, bu iki haftayı verimli geçirmek için bol bol soru çözmesi ve soruları çözemedikleri zaman defterleri, konu anlatım kitapları ya da çözümlü soru bankalarından kopya çekerek o anda soruyu çözmek için zihinlerini zorlamaları en iyi yatırım olacaktır. Bu sayede, beyinlerine o konu ile ilgili o sorudaki belirgin detayları ve soru tipinin özelliği olan tuzakları hatırlaması için bir sebep oluşturacaklardır. Beyin, tehdit altına girmesine engel olacak her türlü bilgiyi öncelikli olarak depolar ve bu sayede hayatta kalmayı umar. Bu durumdan istifade ederek yapılan yoğun bir çalışma kampı ile 2 hafta içerisinde sınavdan en yüksek verimi almak mümkün olacaktır"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.