Uzman Kasap Tuncay Gencer'den İslami usullere göre hayvan kesimi ve et muhafazası tavsiyeleri
Uzman Kasap Tuncay Gencer, İslami usullere göre hayvan kesimi ve et muhafazası hakkında önemli bilgiler verdi. Hayvanın acı çekmeden kesilmesi için calaska yöntemini anlatan Gencer, “Hayvanın 3 ayağını bağlayıp sağ ayağı boşta kalarak kıbleye dönük bir şekilde tekbir getirilerek kesilmesi gerekir.” dedi.
ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
İslami usullere göre hayvan kesimi ve etin muhafazası konusundaki detayları öğrenmek üzere Uzman Kasap Tuncay Gencer, hayvanın acı çekmeden nasıl kesileceği ve etin nasıl muhafaza edileceği hakkında önemli bilgileri anadolugazete.com.tr’ye anlattı.
Hayvanın acı çekmeden kesilmesi için doğru yöntem nedir?
Tuncay Gencer, hayvanın acı çekmeden kesilmesi için İslami usullere uygun bir kesim yapılması gerektiğini belirterek, “Hayvanı kesmek için mezbaha ortamında calaska sistemiyle üç ayağı bağlanarak, sağ ayak boşta kalacak şekilde, kurban kesen kişinin vekâletini alıp duasını ederek kıbleye doğru tekbir alınıp kesilmesi uygundur.” diye konuştu.
Uzmanlar uyardı: Kurban kestikten sonra kesinlikle bunu yapmayın!
“HAYVAN KESİLİR KESİLMEZ POŞETLENMEMELİ”
Kesim işlemi sonrasında hayvanın kanı ve sakatatlarının düzgün bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini vurgulayan Gencer, bu ürünlerin çöpe atılmaması gerektiğini söyledi. Gencer, “Uzman kasap, hayvanı kestikten sonra derileri yırtılmayacak şekilde geri dönüşüme yollanmalıdır. Kesim, sakatatları ve deri yüzme işi bittikten sonra en az 1 saat hayvanın sıcaklığı ve ilk buharı çıkana kadar 4 parça halinde hayvana dokunulmadan beklenmesi gerekiyor. Kesinlikle hemen poşetlenmemesi gerekiyor. Eğer poşetlenirse kesilen hayvanın kokma riski yükselir.” dedi.
ETİN MUHAFAZASI VE TAŞINMASI
Kesilen etlerin doğru şekilde muhafaza edilmesi ve taşınmasının da önemli olduğunu belirten Gencer, şunları söyledi:
“Sevk edilecek yerlere soğuk hava deposuyla sevk edilir. 10 saat dinlendikten sonra da parçalama işi yapılabilir.” dedi. Etlerin uzun süre saklanabilmesi için doğru sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini dile getiren Gencer, “Etler paketlendikten sonra buzluğa (eksi 20 derecede) girdikten sonra 1 sene de dursa bir şey olmaz. Bunun şartı da buzluğa girdiği zaman kapının fazla açılıp kapatılmaması lazım. Normal buzdolabında ise en fazla 1 gün muhafaza edilmelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.