Uzmanlar dijital teknolojiyle gelen siber suçlar konusunda uyardı!
Prof. Dr. Olgun Değirmenci, Ankara Sanayi Odası'nda (ASO)gerçekleşen 'İkinci Yüzyılda Siber Güvenlik’ konulu panelinde açıklamalar yaptı. Değirmenci, gelecekte bilişim suçların artacağına işaret ederek, “20 yıl önceki hareket suçları ile bugün hakaret suçları arasında 10 katına varan artışlar söz konusu. Birçok suç tipi bilişim sistemleri aracılığıyla farklılaşıyor.” dedi.
ÖZEL HABER: ESRA SARI
'İkinci Yüzyılda Siber Güvenlik' konulu pane bugün Ankara Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşti.
Panelde, ASO Bilgisayar Yazılımları Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Oğuz Yılmaz moderatör olduğu “İkinci Yüzyılda Siber Güvenlik’ başlıklı oturumda, alanında uzman katılımcılar siber güvenliğe ilişkin önemli bilgiler verdi.
'İkinci Yüzyılda Siber Güvenlik’ konulu panelde konuşan TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Olgun Değirmenci, gelecekte bilişim suçların artacağını söyledi.
“BİRÇOK SUÇ TİPİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ ARACILIĞIYLA FARKLILAŞIYOR”
Prof. Dr. Olgun Değirmenci, teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok suç tipinin farklılaştığına işaret ederek, yapay zekânın suç oranını arttıracağını kaydetti. Değirmenci, “20 yıl önceki hareket suçları ile bugün hakaret suçları arasında 10 katına varan artışlar söz konusu. Birçok suç tipi bilişim sistemleri aracılığıyla farklılaşıyor.” dedi.
Sağlık ve bankacılık sektöründe siber saldırıların olabileceğini belirten Prof. Dr. Değirmenci, şöyle konuştu:
“Bankacılık sistemi en iyi siber güvenlilik savunmasına sahip olan sektör. Para orada. Dolayısıyla sağlık sistemini seçtiler. Bundan sonraki saldırı veri nerede değerli ise oraya siber saldırı gerçekleşecek. Örneğin avukatlık büroları.”
“HERKES YAPAY ZEKÂ OKUR- YAZARI OLMAK ZORUNDA”
EMO Ankara Şube Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, Türkiye’de siber güvelik alanında güzel çalışmalar yapıldığını belirtti. Teknolojinin sürekli geliştiğini vurgulayan Sağıroğlu, “Siber güvenliği bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. En büyük sorun: Veri konusundaki bakış açımızın sertliği. Risk almamamız. Bilimsel yöntemleri kullanmak gerekiyor. Veriye bakış açımızın değişmesi lazım.” dedi.
Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, “Teknolojiler gelişiyor ve dönüşüyor. Bilim, teknoloji ile gelecek yüzyıla hazır olalım. Yapay zekanın geldiği nokta daha çok konuşulacak. Herkes yapay zekâ okur- yazarı olmak zorunda. Toplumu bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor.” diye belirtti.
Şeref Sağıroğlu, “Sağlık ve sanayi sektörü de teknolojiden etkileniyor. Sanayi sektörü değişim ve dönüşüm sürecinde. Dolayısıyla verileri ve sistemleri korumak zorundasınız.” Diye konuştu.
Havelsan A.Ş. Siber Güvenlik Direktörü Salih Talay, askeri ve savunma alanında siber güvenliğin iç içe olduğunu söyledi.
Salih Talay, siber güvenliğin tüm askeri platformlarla iç içe olduğunu belirterek, “Siberi ayrı bir alan olarak değerlendirmek çok doğru değil.” dedi.
Satış ve Pazarlama Müdürü İbrahim Çallı ise Türkiye’deki şirketlerin 2 ana problemi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Kurum ve kuruluşlar verilerini bilmiyor. Şirketlerin stratejileri olmuyor. Şirketin çalışanlarının veri güvenliği konusunda bilgileri çok düşük. Enerji, askeri, otomotiv ve tarım sektöründe siber güvenlik anlamında bilince sahip olması gerekiyor. Çok kritik bir konu. Çeşitli ve farklı yöntemlerle insanları bilinçlendirmeleri gerekiyor. Şirketlerin bu kritik alt yapılara yatırım yapması çok önemli.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.