Vergi düzenlemesi beklentisi: Küresel şirketlerden 3 milyar dolar bekleniyor!

AK Parti, Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin yol açtığı vergi kayıplarını önlemek amacıyla yeni bir vergi paketi hazırlıyor. Bu paketin en önemli unsuru olan Asgari Kurumlar Vergisi düzenlemesi ile 2 binden fazla küresel şirketten 3 milyar dolarlık vergi geliri elde edilmesi planlanıyor.

Vergi düzenlemesi beklentisi: Küresel şirketlerden 3 milyar dolar bekleniyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye gazetesinin haberine göre, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin büyük vergi kayıplarına neden olduğunu belirtti. Hatipoğlu, "Yapılan incelemelerde büyük vergi kayıpları gözlendi. Yeni vergi paketi ile bu şirketlerden Asgari Kurumlar Vergisi alınacak ve bu düzenleme ile yaklaşık 3 milyar dolar vergi geliri elde edilecek." dedi.

"HAKKANİYETLİ VERGİLENDİRME"

Hatipoğlu, yeni düzenlemenin ticari, ziraî ve serbest meslek sahiplerine yönelik olacağını ve hakkaniyetli bir vergilendirme sistemi getireceğini ifade etti. "Birçok vatandaşımız vergisini öderken, bazı şirketlerde vergi kaçağı tespit ediliyor. Şirket 5 yıldır sürekli zararda veya işletme var ama müşterisi yok. Bu gibi durumlar artık ortadan kalkacak. Serbest meslek grupları, minimum ‘asgari ücret kazandı’ sayılacak ve üzerinden vergilenecek. Diğer şirketler de ciro üzerinden belli bir oranda vergi ödeyecekler." diye konuştu.

KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ PROJELERİNE VERGİ ARTIŞI

Hatipoğlu, Kamu-Özel İş Birliği (KÖİ) projelerinden alınacak verginin yüzde 30’a çıkartılacağını belirtti. "Yap-İşlet-Devret modeliyle kamu-özel iş birliği projeleri ile faaliyet gösteren kurumlar elde ettikleri kazançlar üzerinden yüzde 30 vergi ödeyecekler." dedi.

VERGİ ADALETİ VE EK VERGİ TARTIŞMALARI

Yeni vergi paketine yönelik eleştiriler hakkında konuşan Hatipoğlu, "Yıllardan beri ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın’ diyenler, reform niteliği taşıyan yeni vergi paketine ucuz eleştiriler yöneltiyor. Büyük ticari faaliyet yürüten gruplar ve vergi kaçağı oluşturan alanlar hariç herhangi bir ek vergi, pakette bulunmamakta. Gıda başta olmak üzere zarurî ihtiyaçlar dâhilinde hiçbir konuda vergi artışı olmayacak." açıklamasında bulundu.

Ekonomist Seyfettin Erdoğan, yeni vergi paketi ile vergi adaletinin artacağını belirtti. "Bazı sektörler çok yüksek gelire rağmen hiç gelir elde etmemiş gibi vergi ödemiyor. Bu vergi paketiyle adaletin güçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca gerçek usulde vergilendirilen ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarına da asgari gelir vergisi uygulaması ile çok yüksek gelir gruplarının hedeflendiği görülüyor." dedi.

Erdoğan, Kamu-Özel İşbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların elde ettiği kazanca kurumlar vergisi oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılmasının yüksek gelir gruplarından daha yüksek vergi alınacağını gösterdiğini belirtti. "Dolaylı vergilerin payı yüzde 65’i civarında. Burada doğrudan vergilerin payının artırılması gerekiyor. Ayrıca teşvikler azaltılmalı, vergi affı uygulamasına son verilmeli." diye ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.