Veriler açıklandı: Dünya ihracatı geriye giderken, Türkiye yukarı tırmandı!

Dünya Ticaret Örgütü tarafından yayımlanan 2024 yılının ilk çeyreğine ait dış ticaret istatistikleri, küresel düzeydeki ticaretin seyrini gözler önüne seriyor. Dünya genelindeki ticaret hacmindeki bu hafif gerilemeye rağmen, Türkiye'nin ihracatındaki bu olumlu performans dikkat çekiyor.

Veriler açıklandı: Dünya ihracatı geriye giderken, Türkiye yukarı tırmandı!
Yayınlanma:

Dünya Ticaret Örgütü tarafından yayınlanan 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin dış ticaret istatistikleri, küresel ölçekte ihracatın zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor. Bu çeyrekte dünya ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,6 düşüşle 5 trilyon 919 milyar dolar olarak kaydedildi. Ancak Türkiye'nin ihracatı ise bu dönemde yüzde 3,6 artarak 63 milyar 603 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dünya genelindeki ticaret hacmindeki bu hafif gerilemeye rağmen, Türkiye'nin ihracatındaki büyüme trendi dikkat çekiyor. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türkiye'nin yıllıklandırılmış ihracatı yüzde 0,8 artışla 257,6 milyar dolara ulaştı. Ayrıca Türkiye'nin küresel ihracattaki payı da 2023 yılının ilk çeyreğine göre 0,05 puanlık bir artışla yüzde 1,082 seviyesine yükseldi.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, bu artış eğiliminin devam etmesinde katma değer odaklı politika ve stratejilerin önemli rol oynadığını belirtti. Türkiye'nin küresel ticaretteki konumunu daha da güçlendirmek için inovasyon ve rekabetçilik odaklı yaklaşımlarla çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladılar.

Özellikle küresel tedarik zincirindeki konumunun güçlendirilmesi ve küresel ticaretteki değişimleri doğru analiz edip bu doğrultuda hareket etmenin önemine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye'nin ihracatındaki büyümenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için gelecek dönemde de stratejik adımlar atılacağı vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.