Yağışlar geçen yıla göre yüzde 80 azaldı: Uzmanlar tedirgin!

Küresel ısınmanın etkileri, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de kendini göstermeye devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2024 Haziran Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, haziran ayında yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 azalarak son 23 yılın en düşük seviyesine indi.

Yağışlar geçen yıla göre yüzde 80 azaldı: Uzmanlar tedirgin!
Yayınlanma:
Güncelleme:

1991-2020 döneminin haziran ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 33,6 kilogram olarak belirlenirken, bu yıl aynı dönemde sadece 11,9 kilogram yağış kaydedildi. Geçen yıl haziran ayında metrekareye 58,1 kilogram yağış düşmüşken, bu yıl yağış miktarı dramatik bir şekilde azaldı. Böylece, haziran ayında yağışlar, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 65, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 80 azaldı.

BÖLGESEL YAĞIŞ DAĞILIMI

Yağışlardaki en belirgin düşüş, Batı ve Orta Karadeniz, Marmara Bölgesi, kıyı Ege, Antalya'nın doğusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl çevrelerinde yüzde 60 civarında gerçekleşti. Ancak, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin kıyılarında yağışlarda yüzde 20'nin üzerinde artış görüldü.

En Fazla Düşüş Marmara'da: Yağışlarda en fazla azalma yüzde 92 ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti. Ege Bölgesi'nde yüzde 81, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 70 azalma kaydedildi.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK YAĞIŞ MİKTARLARI

En düşük yağış miktarı metrekareye 0,4 kilogram ile İzmir'de kaydedilirken, en yüksek yağış miktarı metrekareye 97 kilogram ile Rize'de gerçekleşti. Haziran ayında yağışlarda en fazla artış yüzde 26 ile Hakkari'de, en fazla azalma ise yüzde 98 ile Çanakkale'de gözlendi.

Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kocaeli, Yalova'da son 64 yılın, Adana, Ardahan ve Osmaniye'de son 44 yılın, Adıyaman, Aydın ve Kütahya'da son 23 yılın en düşük yağışları kaydedildi. Türkiye genelinde yağışlı gün sayısı ortalama 6,5 iken bu yıl Haziran'da 3,4 gün oldu.

EGE VE AKDENİZ'DE YAĞIŞLARIN DÜŞÜŞÜ

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yağışlar son 23 yılın en düşük seviyesinde, Marmara ve Karadeniz'de son 21 yılın en düşük seviyesinde, İç Anadolu'da ise son 12 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Marmara bölgesinde yağış miktarı metrekareye 3,4 kilogram olarak hesaplanırken, Ege bölgesinde metrekareye 4,9 kilogram, Akdeniz bölgesinde metrekareye 6,4 kilogram, İç Anadolu bölgesinde metrekareye 15,6 kilogram, Karadeniz bölgesinde metrekareye 23,1 kilogram ve Doğu Anadolu bölgesinde metrekareye 14,7 kilogram yağış düştü. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yağış miktarı metrekareye 2,3 kilogram oldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.