Yazar Özgür Hüseyin Akış: Sığınmacı işçi ölümlerinin üzeri örtülüyor

İSİG Ankara Meclisi Gönüllüsü Yazar Özgür Hüseyin Akış, İSİG tarafından açıklanan Mayıs ayı işçi cinayetleri raporunu değerlendirdi.

Yazar Özgür Hüseyin Akış: Sığınmacı işçi ölümlerinin üzeri örtülüyor
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Mayıs ayında 7 sığınmacı işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini öne süren Özgür Hüseyin Akış, kimlik bilgilerine ulaşılamadığı ve kayıtsız çalıştırıldıkları için iş cinayetlerinin üstünün kapatıldığını iddia etti.

Birçok sektörde kayıtsız çalıştırılan mültecilerin piyasanın ucuz iş gücü ihtiyacını karşıladığını ve en ağır çalışma koşullarına dahi itiraz edemeden çalışmak zorunda olduklarını aktaran Hüseyin Akış, bu durumun sermaye tarafından bir istismara dönüştüğünü söyledi.

Mülteciler Derneğinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan rapordan elde ettiği ve çalışma kaydı olan Suriyelilerin sayısının 2021 yılında yayınlanan bir rapora göre, 91 bin 500 olduğunu belirten Akış, bu kişilerin 5 bin 335’inin kadın olduğunu söyledi.

ÇALIŞMA İZNİ OLAN YABANCI SAYISI 170 BİNE DAYANDI

Çalışma izni verilen yabancıların sayısının da Suriyeliler ile birlikte 168 bin 103 olduğunu ifade eden Hüseyin Akış, 9 Mayıs 2024 tarihinde İçişleri bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacı sayısının 3 milyon 115 bin 536 kişi olduğunu belirtti.

akis3.jpg

TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN SAYISI ARTIYOR

Yaz aylarında tarım sektöründe çalışanların sayısının arttığını aktaran Yazar Hüseyin Akış, "Eskiden geçici tarım işçileri olarak bilinen tarım işçileri artık yıl boyu göç ederek çalışmaya devam ediyor. Bu sektörde konaklanan yerlerin bakımsızlığı, güneş altında uzunca saatler çalışılması, göç esnasında geçirilen trafik kazalarında ölen işçilerin sayısı da artıyor. Mülteciler yoğun olarak tekstil sektöründe çalışırken tarım sektöründe de azımsanmayacak sayılar da üretimin bir parçası oldular." dedi.

Yaz aylarında tarım ve orman sektöründe artış gösterecek iş cinayetlerine karşı alınacak önlemlerin patronlar için gider kalemi sayıldığı için alınmayacağını ifade eden Akış, iş cinayetlerinde iş yerlerindeki önlemler içinde işçilerin birlikte hareket etmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum