Yazar Zübeyir Tokgöz: "Çocuk edebiyatındaki eksikleri gidermek için yola çıktım"

Yazar Zübeyir Tokgöz, çocuk edebiyatındaki boşluğu doldurmak ve çocukların bilime olan merakını artırmak amacıyla yeni kitaplarıyla okuyucularıyla buluşmaya hazırlanıyor.

Yazar Zübeyir Tokgöz: "Çocuk edebiyatındaki eksikleri gidermek için yola çıktım"
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

20. Ankara Kitap Fuarı'na katılacak olan Yazar Zübeyir Tokgöz, fuar öncesi anadolugazete.com.tr'ye konuştu. Tokgöz, çocuk edebiyatındaki eksiklikleri, çocuklardaki sayısal ders korkusunu ve kitaplarında ele aldığı konuları açıkladı. Tokgöz, çocuk edebiyatındaki boşluğu fark ederek çocukları bilime teşvik etmek ve onların kahraman olmasını sağlamak için kitaplar yazmaya başladığını belirtirken, Türkiye'nin ekonomik problemlerini çözmek için çocukların temel bilimlerde başarılı olmalarının önemine vurgu yaptı.

"KİTAPLARIMDA TEMEL UNSUR MERAK"

Tokgöz: "Kitaplarımın temel unsuru meraktır. Küçük yaşlardan itibaren bilime ve tarihe olan merakım beni kitap yazmaya kadar götürdü. Bir insanın meraklı olması, öğrenme isteğini doğuruyor. Ben de küçük yaşlardan itibaren meraklı olduğum gökbilim ve tarih konularını her fırsatta araştırdım ve öğrenmek istedim. Zamanla bu konulardaki bilgi birikimim de arttı. Yeterli bilgi birikimine geldikten sonra da yazmaya başladım."

Çocuk edebiyatındaki eksiklere ilişkin gözlemlerini aktaran Tokgöz, "Çocuk edebiyatındaki eksiklikleri çocuklarım sayesinde keşfettim. İki oğlum var; onlara okuma alışkanlığı kazandırmak için piyasadan kitaplar araştırmaya başladım. O kitapların bizim kültürümüze çok da uygun olmadığını gördüm. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için onlara kitaplar yazmak istedim. Türkiye çocuk edebiyatı açısından oldukça boş, zamanla bunu da fark etmem beni çocuk edebiyatına yönlendirdi." diye konuştu.

tokgoz.jpg

"BİLGİ ÜRETEN TOPLUMLAR MUTLAKA DİĞERLERİNİN ÖNÜNE GEÇECEKTİR"

Yazar Zübeyir Tokgöz, Türkiye'nin ekonomik problemlerini çözmesi için önerilerini de sıralayarak şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ekonomik problemlerini çözmek ve ekonomik refahına kavuşabilmesi çocuklarımızın temel bilimlerde başarılı olmalarına bağlı olduğunu düşünüyorum. Geleneksel üretim biçiminin günümüzde değişmesi gerekiyor. Bilgi üreten toplumlar mutlaka diğerlerinin önüne geçecektir.

"Benim kitaplarımda, bilim kurgu yazmanın sebebi, bilim ve teknoloji kavramlarını çocuklara biraz olsun hatırlatmak ve bilim ve teknolojiye olan ilgilerini uyandırmak. Bu ilginin sonucunda, bu memlekette mühendislerin, arkeologların, bilim insanlarının çıkmasını sağlayabilmek istiyorum."

KİTAPLARIN HİKÂYESİ

Kitaplarının hikâyesine ilişkin de değerlendirme yapan Tokgöz, "Hikâyelerimde, her gezegeni bir kitapta konu ediyorum ve ardışık olarak bu kahramanlar farklı kitaplarda macera yaşıyorlar. Bu macerayı yaşarken bilimsel verileri de öğrenmiş oluyorlar. Jüpiter'den Kaçış adında bir kitabım var, o kitabı okuyan bir öğrenci, Jüpiter'in temel bilimlerini öğrenmiş oluyor." şeklinde konuştu.

Tokgöz, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Tarih kitapları da yazıyorum: Ahi Evran Efsanesi üst başlığı altında; "Kayıp Zaman ve Ejderhanın Dönüşü" adında bir kitap yazdım. Burada ahilik sistemini anlatıyorum. Ahilik, Selçuklu döneminde kurulmuş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde 17. yüzyıla kadar uygulanmış daha sonra bozulmalara uğramış ve günümüzde de uygulanabilecek bazı unsurları olan bir sistemdir. Bu, kendi milletimizin bir sistemi olmasına rağmen, tıpkı Karl Marx'ın komünizmi gibi üçüncü bir yol diyebileceğimiz bir yaklaşım sunuyor. Mitolojik ögelerden yararlanarak bunu çocuklara aktarmaya çalışıyorum.

Göktürk Prensi" adlı eserim, Türk mitolojisi öğeleri taşıyan fantastik tarihi bir çocuk romanıdır. Bizans elçisi Zamarkos'un Göktürk Kağanlığını Bizans Devleti adına ziyareti sırasında tuttuğu notlardan yararlanılarak yazılmıştır. Türk kültürünün önemli dayanaklarından biri olan Göktürk Kağanlığının macera dolu bir çocuk romanı olarak günümüze aktarılması, Türk çocuklarının kendi kültürlerine ışık tutacaktır.”

zubeyirtokgoz.jpg

SONBAHARDA "VENÜS'ÜN ŞİFRESİ" GELİYOR

Sonbaharda "Venüs’ün Şifresi" adıyla çıkacak olan kitabına dair de konuşan Tokgöz, şunları ifade etti:

"Venüs'ün Şifresi kitabımda, ressam bir öğrencinin durup dururken Türkçeyi unutması ve bambaşka bir dil konuşmasıyla başlayan bir macera, kahramanlarımızı bu problemi çözebilmek için Venüs'e kadar götürüyor. Venüs'te çok eskide terk edilmiş bir uzaylı kültürü buluyorlar, onların dünyadaki insanlara bir mesajı var, böyle bir hikâye. Kitaplarının tamamı 8+ yaş aralığında, yetişkinler de okuyabilir. Fantastik ögeler ve bilim kurgusal haberler yer alıyor. Mümkün olduğu kadar anlaşılabilir olmaya çalışıyorum. Özgün kelimeler de kullanıyorum. Çocukların kelime dağarcığını geliştiren kelimeler kullanmaya çalışıyorum. Örneğin, 'asit yağmuru' ne demek? Kitapların arkasındaki kelime sözlüğünden çocuklar ilham alıp bakabiliyorlar."

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.