Yazılı basının dijitale dönüşümü tartışıldı
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından “Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Ankara Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştay’a katılan gençler, yazılı basının sorunları, çözüm yolları ve dijital dönüşüm ile ilgili fikirlerini paylaştı.
HABER FOTOĞRAF
OĞUZ ACAR
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Erasmus+programı çerçevesinde “Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayı” düzenlendi. Ankara İç Kale Oteli’nde gerçekleştirilen çalıştaya iletişim fakültelerinden 25 genç katıldı. Gençler Türkiye’de karşılaştıkları yanlış uygulamaları belirten gençler, yazılı basının sorunları, çözüm yolları, digital dönüşüm hakkında görüş alışverişinde bulundu.
TÖRENE YOĞUN KATILIM
Çalıştay’a Basın İlan Kurumu Ankara Şube Müdürü Yezdan Uğurlu, BİK Proje Birimi Koordinatörü Cenk Koray Doğan, BİK Genel Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aldülrezak Altun, Çalıştay Moderatörü Filiz Ayseli, AB Bakanlığı Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel ile çok sayıda basın mensubu ve genç katıldı.
GENÇLERİN KATKISI ÇOK ÖNEMLİ
Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan, BİK Proje Birimi Koordinatörü Cenk Koray Doğan, BİK’in yazılı basını destekleyen projeler yaptığını belirtti. İnternet kullanımında yaş ve oran rakamlarını açıklayan Doğan, gençlerin katkısının bu süreçte ne kadar önemle olduğunu vurguladı. Doğan, “BİK olarak yazılı basına olan desteklerimizi sürdürürken diğer yanda yazılı basının dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmakla ilgili projeleri hayata geçirmek istedik. Bu aşamada gençleri katarak ilerlemenin en doğrusu olduğuna karar verdik. Yedi bölgemizde gerçekleştirmek üzere yola çıktığımız çalıştayların bugün üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Çünkü gençlerin fikirlerini önemsiyoruz” diye konuştu.
SEKTÖR İHTİYACIYLA EĞİTİMLER ÖRTÜŞMÜYOR
Çalıştay’da konuşan BİK Genel Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aldülrezak Altun, iletişim fakültelerinin istihdam sorununa değindi. Altun, Sektörün ihtiyacı ile İletişim Fakültelerinin eğitimleriyle ne kadar örtüştüğünü sorgulamak gerektiğini vurguladı. Altun, “İletişim Fakülteleri olarak çuvaldızı kendimize batırmalıyız. Sektörün ihtiyacına göre eğitim vermeliyiz. İŞ-Kur desteğiyle istihdam garantili eğitime yönelmeliyiz” diye konuştu. Altun, BİK’in yaptığı bu çalıştayların önemine vurgu yaparak, emeği geçenlere teşekkür etti.
GENÇLİK İÇİN DEĞİL; GENÇLERLE YAPIN
Avrupa Birliği Erasmus+ Gençlik Çalışmaları Koordinatörü İbrahim Demirel yaptığı konuşmada, uzun yıllardır gençlik projelerinde çalıştığını belirterek, “Gençlik için yapmayın gençlerle birlikte yapın!” diye konuştu. Demirel, “Katılımın yani gençlerin katılımının olduğu herhangi bir fikir, proje, girişim çok daha kalıcı, daha fazla benimsenen bir hareket oluyor. Gençler konuşuyor başlıklı bu projede de şunu belirtmek isterim; gençler her zaman konuşuyor ama galiba dinleyen yok. Dolayısıyla bu projenin gerçekleşmesine imkan veren Erasmus+ (Yapılandırılmış diyalog) programının amacı gençler kendilerini doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren bir alanda karar alınmadan, karar aşamasında karar alıcılarla bir araya gelip kendileri için fikir, beklentileri ve eleştirilerini iletsinler. BİK bu çalıştaylar ile yapılandırılmış diyalogun ruhunu yakalamış. Çünkü gençleri doğrudan ilgilendiren bir alanda, herhangi bir çalışma yapılmadan önce gençler tekliflerini getirebiliyor. BİK, çok cüzi bir bütçeyle, inanılmaz büyük bir iş yapıyor. Bu çok sevindirici” dedi.
ÇALIŞTAYLAR DÜZENLENECEK
Çalıştayın ikinci bölümünde, gruplar halinde masalara oturan gençler, Çalıştay Moderatörü Filiz Ayseli yönetiminde beyin fırtınası yaptı. Çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulurken, gençler yaratıcı fikirlerini paylaştı. Ankara Çamlıştayı’nın ardından, sırasıyla Trabzon, Antalya, İzmir, Erzurum’da da çalıştaylar düzenlenecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.