Yeni düzenlemeye dikkat: 5 TL'lik alışverişe 600 TL ceza!

Alışverişlerde fiş veya fatura gibi belgeleri almayı veya vermeyi ihmal eden tüketici ve işletmeler, yeni düzenlemeyle birlikte ciddi cezalarla karşı karşıya kalacak. 2 Ağustos'ta yürürlüğe giren ve 9 Eylül'de Gelir İdaresi tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği'ne göre, usulsüzlük yapanlara kesilecek cezalar 600 bin TL'ye kadar çıkabilecek.

Yeni düzenlemeye dikkat: 5 TL'lik alışverişe 600 TL ceza!
Yayınlanma:

Dünya'nın haberine göre, yeni düzenlemeyle nihai tüketicilerin, fatura, gider pusulası, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi gibi belgeleri almamaları halinde her bir belge için 5.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Tüketicinin belge almadığı her alışverişte, bu ceza uygulanacak ve ihmalin devam etmesi durumunda cezalar artabilecek.

İŞLETMELER İÇİN CEZALAR DAHA AĞIR

İşletmeler açısından ise durum daha ciddi. Fatura veya fiş düzenlemeyen satıcılar, ilk ihlalde minimum 10.000 TL ceza ile karşılaşacak. Aynı yıl içinde tekrar tespit edilen ihlallerde cezalar katlanarak artacak ve 100.000 TL’ye kadar çıkabilecek. Özellikle geçersiz belge düzenleyen işletmeler, daha ağır cezalara çarptırılacak.

CEZALAR 600 BİN TL’YE ULAŞABİLİR

Yeni düzenlemede en dikkat çeken madde ise 6. kez usulsüzlük tespit edilen işletmelere verilecek cezalar. Örneğin, bir market sahibi, küçük bir alışveriş için geçersiz belge düzenler ve bu durum 6. kez tespit edilirse, kesilecek ceza tam 600 bin TL olacak.

DENETİM VE CEZALAR ARTTIRILACAK

Gelir İdaresi'nin yayımladığı taslağa göre, belge düzenlemeyen işletmelerin yanı sıra, belge almayan tüketicilerin de sıkı denetimlerle karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Yetkililer, uygulamanın hem kayıt dışı ekonomiyi engellemek hem de vergi kayıplarını önlemek amacıyla daha sıkı şekilde uygulanacağını vurguluyor.

Yeni düzenlemeyle, tüketici ve satıcıların alışverişlerde fiş ve fatura almaya daha dikkat etmeleri, aksi halde ağır cezalarla karşılaşmamaları için uyarılar yapılıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.