Yeşil çay 'pudra' olarak mutfağa girecek
Bardakta sıcak olarak tüketilen yeşil çay, soğuk meşrubattan sonra 'gıda pudrası' olarak da farklı lezzetlerde kullanılmak üzere mutfağa girecek
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir, dünyada uzun zamandır tüketilen yeşil çay pudrasının Türkiye’de de üretilebileceğini söyledi.
Çayın, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu anlatan Özdemir, "Türkiye’de çay, geleneksel anlamda sabahtan gece yatıncaya kadar gencinden yaşlısına sevilerek tüketilen bir üründür. Ülkemizde siyah çay yüzde 90 olarak tüketilmekte. Yeşil çay da üretilip tüketilmektedir. Son dönemde beyaz çayla ilgili üretim çalışmaları yapılmaktadır. Biz, bu kadar sevilen çayın kullanım alanını genişletmemiz gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
GÜNDE 240 MİLYON BARDAK ÇAY TÜKETİLİYOR
Prof. Dr. Özdemir: "Türkiye, kişi başına 3 kiloyu aşan çay tüketimiyle dünyada birinci sırada. Bunun anlamı 80 milyon nüfusuyla her kişi günlük 3 bardak çay tüketiyor demektir. Çayın içinde bulunan maddeler birinci derecede antikanserojen maddelerdir. Çay, cildi gençleştiren antioksidan maddelere sahip."
Türkiye’nin yeni bir çay ürünüyle tanışacağını söyleyen Özdemir, "Çay, soğuk meşrubat olarak üretildi. Ancak ülkemiz 'yeşil çay pudrası' isimli yeni bir ürünle tanışacak. Bu ismi bundan 25 yıl önce ben koymuştum. ’Yeşil çay pudrası’ üzerine birçok çalışma yaptık. Türk yeşil çayından ’yeşil çay pudrası’ ürettik ve bu ürünle yaş pasta, kek, kurabiye ve dondurma üzerinde son derece başarılı sonuçlar aldık." ifadelerini kullandı.
Özdemir, yeşil çay pudrasının çok eski bir tarihi olduğunu kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: "Japonya’da yüzlerce yıldır 'matcha' adı verilen bir ürünün tüketildiğini biliyoruz. Benim ’yeşil çay pudrası’ olarak isimlendirdiğim matchanın, farklı ürünlerin hazırlanmasında kullanılabileceğini biliyoruz. Öğütülerek üretilen çok ince bir çay ürünüdür. Biz bu pudradan birçok şekerleme ve lokum üretebiliriz."
AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.