YÖK duyurdu: Sınavsız ikinci üniversite için açıklama!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren belirli açık öğretim programlarına yönelik yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenleme, Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin rektörlüklerine gönderilen bir yazı ile duyuruldu.

YÖK duyurdu: Sınavsız ikinci üniversite için açıklama!
Yayınlanma:
Güncelleme:

YÖK'ün aldığı karara göre, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren "çocuk gelişimi", "felsefe", "sosyoloji", "tarih" ve "Türk dili edebiyatı" gibi açık öğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzerindeki lisans mezunları ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilecek. Diğer açık öğretim programları için ise mevcut uygulama devam edecek.

KARARIN GEREKÇESİ VE AMAÇLARI

YÖK'ün aldığı bu karar, yükseköğretim kurumlarının eğitim kalitesini artırmak ve belirli yaş gruplarının eğitim ihtiyaçlarına daha uygun çözümler sunmak amacıyla alındı. Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 5 Haziran 2024 tarihli toplantısında alınan bu karar, 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7-h maddesi uyarınca yürürlüğe girdi.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Bu düzenleme ile birlikte, 35 yaş ve üzerindeki lisans mezunları, ikinci üniversite kapsamında belirli açık öğretim programlarına kayıt yaptırabilecek. Bu kapsamda yer alan bölümler:

  • Çocuk Gelişimi
  • Felsefe
  • Sosyoloji
  • Tarih
  • Türk Dili ve Edebiyatı

Bu programlar dışında kalan açık öğretim bölümleri için mevcut kayıt uygulamaları devam edecek. Bu karar, eğitim hayatına ara vermiş veya kariyer değişikliği yapmak isteyen yetişkin bireylerin yükseköğretime erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

ÜNİVERSİTELERE GÖNDERİLEN YAZI

YÖK, Anadolu, Atatürk ve İstanbul Üniversitelerinin rektörlüklerine gönderdiği yazıda, alınan bu yeni kararın detaylarını paylaştı ve uygulamanın nasıl olacağına dair bilgilendirmede bulundu.

Yazıda, "Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 5 Haziran 2024 tarihli toplantısında, 2547 sayılı Kanunun 2880 sayılı Kanunla değişik 7-h maddesi uyarınca, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren yükseköğretim kurumlarımız bünyesindeki çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açık öğretim programlarına sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunlarının ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptırabilmelerine, diğer açık öğretim programlarında ise mevcut uygulamanın devam etmesine karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.