Yüzde 25 sınırı kalktı: Kiracılar kara kara düşünüyor!
Son iki yıldır kira kontratı yenileme dönemlerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Sınırın kalkmasıyla kira bedelleri hızla artarken, ev sahiplerinin kiracılarına yönelik talepleri de çeşitlendi.
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kira artış sınırının kaldırılmasının ardından kira bedellerinin hızla yükseldiğini belirtti. "Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki Genel Bilgi Toplama (GBT) ve Kredi Kartı Bilgisi (KKB) isteyenler var. Bankalara borcu olup olmadığını araştıran, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar, düzenli geliri olan, maaşı olan kiracılar arıyorlar." dedi.
KİRA ARTIŞLARI VE KİRACI-EV SAHİBİ İLİŞKİLERİ
Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira artış sınırının sona ermesiyle birlikte, temmuz ayında açıklanan kira artış oranının yüzde 65 civarında olduğunu belirten Akgün, bu durumun kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını ifade etti. "Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla karşı karşıya kaldı. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor." diye konuştu.
'TAHLİYELER GÜNDEME GELEBİLİR'
Kiracıların yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kalmasının tahliyeleri gündeme getirebileceğini vurgulayan Akgün, "Ev sahipleri iki yıldır beklediklerini, yüzde 65,07'nin 07'sini bile istediklerini söylüyorlar. Tahliyeler gündeme gelebilir. Sürece arabulucular ve hukukçular katılabilir." dedi.
KİRALIK DAİRELERİN DURUMU
Akgün, İzmir'deki ortalama kira fiyatlarından örnekler vererek, yeni dönemde 3 artı 1 evin kira bedelinin enflasyon artışı ile birlikte 20 bin lira olması gerektiğini, ancak 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedelinin 23-24 bin liraya kadar çıkabildiğini belirtti. "Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Ama geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı mülk sahipleri bu oranlara saldırıyor." dedi.
EV SAHİPLERİNİN TALEPLERİ VE KİRACILARIN DURUMU
Ev sahiplerinin kiracı ararken çok seçici davrandığını belirten Akgün, "Geçmişte insanlar boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise ev sahipleri GBT, KKB gibi kriterler talep ediyor. Bankalara borcu olup olmadığını araştıran, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar, düzenli geliri olan, maaşı olan kiracılar arıyorlar." ifadelerine yer verdi.
Akgün, kiracıların ev kiralama sürecinde karşılaştıkları zorlukları şu sözlerle dile getirdi: "Bankaya gidip kredi rahat alıyorsunuz ama kolay kolay daire kiralayamıyorsunuz. Mülk sahipleri inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi görünse bile, ev bulmaları zor."
SEKTÖRÜN BELİRLEYİCİSİ EV SAHİPLERİ
Kiralık dairelerin giderek azaldığını ve arzın talebi karşılamadığını belirten Akgün, "İzmir'de boş bir dairenin fiyatı lokasyona göre 15 ile 30 bin lira arasında değişiyor. Mülk sahipleri sektörün belirleyicileri. Serbest piyasada mülk sahipleri istedikleri rakamı veriyor, çaresiz kalan vatandaşlar yüksek bedellerle karşılaşıyor." diye konuştu.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.