2025-2027 Dönemi Bütçe Çağrısı Resmî Gazete’de yayınlandı

2025-2027 dönemini kapsayan bütçe çağrısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Tebliğ, merkezi yönetim bütçesinin hazırlanmasına yönelik yeni hedef ve öncelikleri belirliyor.

2025-2027 Dönemi Bütçe Çağrısı Resmî Gazete’de yayınlandı
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan tebliğde, 2025-2027 dönemi için Orta Vadeli Program’ın (OVP) yayımlandığı ve bu programda ekonomik ve mali politikaların ana hedeflerinin belirlendiği vurgulandı. Bu hedefler arasında makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanması, mali disiplinin korunması, enflasyonun tek haneli seviyelere çekilmesi, AR-GE ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması, teknolojik dönüşüm ile yeşil ve dijital ekonomiye geçiş, iş gücü piyasasının etkinleştirilmesi ve kayıt dışılıkla mücadelenin güçlendirilmesi bulunuyor.

MALİYE POLİTİKASININ TEMEL AMAÇLARI SIRALANDI.

Tebliğde ayrıca, maliye politikasının temel amaçları da sıralandı. Bunlar arasında, özellikle deprem kaynaklı harcamalar için gerekli finansmanın sağlanması, mali disiplinin güçlendirilmesi, afet yönetiminin etkinliği ve kamu açığının kademeli olarak azaltılması yer alıyor. Vergilemede gönüllü uyum, öngörülebilirlik ve şeffaflığın artırılması, adaletin güçlendirilmesi ve gelirlerin adil bir şekilde yeniden dağıtılması da vurgulandı.

KAYNAKLAR ETKİLİ VE VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILACAK

Tebliğde, kaynakların etkili ve verimli bir şekilde kullanılacağı belirtildi. Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin yol açtığı hasarın telafi edilmesi ve afet risklerinin azaltılması için gereken önlemler alınacak. Harcamaların sistematik olarak gözden geçirilmesi ve verimsiz alanların tasfiye edilmesi hedefleniyor. Kamu hizmetlerinde verimlilik ve tasarruf anlayışına uyum sağlanacak, kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapılacak ve ekonomik ve sosyal fayda sağlayan yatırımlara öncelik verilecektir.

Ayrıca, Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve etkin kullanımı için “Tek Hazine Kurumlar Hesabı”nın kapsamı genişletilecek ve süreksiz gelirlerle kalıcı harcama yapılmayacak. Kamu taşıtlarının kullanımında ihtiyaç analizleri yapılacak, gereksiz veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecektir.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, OVP ve Bütçe Çağrısı’na dayanarak, 2025, 2026 ve 2027 yılları için bütçe tekliflerini sunacak. Tebliğ ile birlikte 2025-2027 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi de yayımlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.