ANGİKAD'dan ses getiren çalışma
8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile bir dizi organizasyona imza atan ANGİKAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin Başkanı Züleyha Özcan, komite çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin nüfus bakımından yarısını oluşturmasına rağmen kadınlar, bugün halen şiddet kurbanı olmalarının yanı sıra siyaset, çalışma, eğitim ve sosyal alanlarda olması gerektiği kadar etkin bir varlık gösteremiyor. Bu çerçevede Türkiye’de kadın hakları, kadının iş yaşamındaki rolünün arttırılması, toplumsal cinsiyet eşitliği konularına duyarlı birçok sivil toplum kuruluşu faaliyet gösteriyor.
Uzun zamandır kadınları her platformda etkin kılmak için çaba sarf eden ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği ’de ülkemizde bu doğrultuda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarından biri. Bünyesinde kadınlar için çalışan birçok komite barındıran ANGİKAD’ın, özellikle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin faaliyetleri bu yıl da büyük ses getirdi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile bir dizi organizasyona imza atan ANGİKAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’nin Başkanı Züleyha Özcan, komite çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. ‘’ANGİKAD olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği (TOCE) Komitesi çalışmaları kapsamında, her sene bir etkinlik takvimi düzenliyor ve yıl boyunca yaptığımız faaliyetlerle de ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ne dikkat çekmeye çalışıyoruz.’’ diyen Özcan, 8 Mart dolayısı ile de çok sayıda faaliyete ön ayak olduklarını söyledi.
ANGİKAD farkındalık yaratan bir dizi etkinlik düzenledi
Geçmişten günümüze kadınların sorunlarını işleyen birçok organizasyonu hayata geçirdiklerini dile getiren Özcan, TOBB ETÜ ve ANGİKAD işbirliğinde ortak birçok etkinlik planladıklarını kaydetti.
Bunlardan ilkinin Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün “Dünden Bugüne Kadın Mücadelesi” ni anlattığı etkinlik olduğunu belirten Özcan, ‘’Daha sonra birçok akademisyence kadın sorunlarının masaya yatırıldığı konferanslar gerçekleştirdik.’’ dedi.
Ayrıca Özcan faaliyetlerle ilgili açıklamalarına; ‘’ 10 Mart 2021 tarihli etkinlikte ise Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serpil Sancar “Türkiye’de Cinsiyet Eşitsizlikleri” adlı bir konferans verdi. Yine Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Tıp Etiği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu da “Yetki ve Karar Sürecinde Pandemi ve Kadın” başlıklı konuşmalarıyla etkinliğimize katkı sundu.’’ ifadelerini ekledi.
‘Şiddetsiz’ sergisi sanatseverlerle buluştu
ANGİKAD ve TOBB ETÜ Görsel Tasarım ve İletişim Bölümü işbirliğinde, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine dikkat çekmek aracıyla ‘Şiddetsiz’ adıyla bir sergi açtıklarını hatırlatan Özcan, etkinliğin ayrıntılarını şöyle anlattı:
‘’8-18 Mart tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunulan bu etkinlikte kadın haklarına ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek istedik. Sergide TOBB ETÜ Görsel Tasarım ve İletişim Bölümü öğrencilerinin yaptığı resimler sergilendi. 18 Mart’ta düzenlenen sergi kapanış töreninde ziyaretçiler tarafından en beğenilen üç eserin sahibi ödüllendirildi. Tüm Ankaralıların ziyaretine açık olan ve gençlerimizin eserlerinin yer aldığı bu etkinlik farkındalık yaratma noktasında oldukça başarılıydı.’’
Sergi sonunda Seyfi Demirel, Mehmethan Erdoğan ve Hatice Betül Şirin’in sırasıyla birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülüne layık görüldüğünü ekleyen Özcan, ‘’Gençlerimizin yeteneklerini toplumsal sorunlara duyarlı bir şekilde kullanmaları bizleri gururlandırıyor.’’ dedi.
Üniversite öğrencisi gençler başta olmak üzere toplumumuzun her kesiminden bireylerin katıldığı bu faydalı organizasyonlar Türkiye’de kadın sorunlarının çözümüne ilişkin gelecekte daha olumlu bir tablo ile karşılaşmamızı sağlayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.