Ankara barajları hayalet ağlardan temizleniyor
Akdeniz ülkeleri arasında bir ilk olma özelliği taşıyan "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından (Hayalet Ağ) Temizlenmesi Projesi" kapsamında çalışmalar geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da hız kesmeden devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ve kamu kaynağı kullanılması, çalışma süresi ve çalışma alanı büyüklüğü bakımından Akdeniz ülkeleri arasında bir ilk olma özelliği taşıyan "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından (Hayalet Ağ) Temizlenmesi Projesi" kapsamında çalışmalar geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da hız kesmeden devam ediyor. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ülkemizin deniz ve iç sularında unutulan veya terk edilen halk arasında hayalet ağ olarak tabir edilen av araçlarının temizlenmesi amaçlanan proje kapsamında Ankara’daki iç sularda da çalışmaları titizlikle sürdürüyor.
HİRFANLI BARAJI TEMİZLENİYOR
Geçen yıl Hirfanlı Baraj Gölü’nün Bala ilçe sınırlarındaki 1. Avlak Sahası'nda yürütülen çalışmalar bu yıl Bala, Evren ve Şereflikoçhisar’ı da kapsayan alanlarda yoğun bir şekilde devam ediyor. Su ürünleri varlığı üzerindeki hayalet ağ tehdidinin ortadan kaldırılması, suda yaşayan biyoçeşitliliğin yok olmaması ve ekonomik zarar oluşmaması için yürütülen çalışmalarda suyun dibine bırakılmış, unutulmuş, terk edilmiş; ağ, sepet gibi av araçlarında çok sayıda ölü kerevit, midye, salyangoz ve karabatağa rastlandı.
Özellikle Hirfanlı Avlak Sahalarında yürütülen projeleri yakinen takip eden Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, hayalet ağ temizliğinin iç sulardaki sürdürülebilir su ürünleri varlığının korunması ve akarsu, göl, gölet ve barajların temiz tutulması açısından önemine değinerek “Yürütülen proje ile Ankara genelindeki iç suları hayalet ağ ve av araçlarından temizleyerek, hem çevre kirliliğinin önüne geçmeyi hem de su ürünleri varlığımızı koruyarak sürdürülebilirliğin devamını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
AVCILIĞA GEÇİT YOK
Su ürünleri varlığı üzerinde ciddi bir tehdit unsuru olan hayalet ağ ve diğer av araçlarından temizlik için sürdürülen çalışmalarla birlikte özellikle av boy ve dönem yasakları kapsamında denetimler de devam ediyor. 2021 yılında 10 binin üzerinde gerçekleşen denetimlerde 48 idari para cezası uygulandı 600 kilogramın üzerinde usulsüz avlanmış su ürünleri varlığına el koyuldu.
SU ÜRÜNLERİ KORUNUYOR
Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Ankara’daki sularda su ürünleri varlığının korunması, yasadışı avcılığın önlenmesi amacıyla aralıksız sürdürülen denetimlerin yanında “En Taze Balık Ankara’da Yenir” sloganıyla göl, gölet ve barajlardaki su ürünleri varlığını zenginleştirmek için balıklandırma çalışmalarını da sürdürüyor. 2021 yılında Ankara genelindeki 72 noktada 1.9 Milyon adet yavru balık sulara bırakıldı. Bu yıl da balıklandırma çalışmaları sürdürülecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.