Ankara Valisi Şahin: Gençlerimizin edebiyata karşı ilgileri var
Ankaralı lise öğrencilerinin büyük il gösterdikleri BİLGE Yazarlar Projesi Açılış Programı; “İlk Yazar Buluşması” Hacı Bayram Veli Üniversitesi Itri Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Ankara Valisi Vasip Şahin ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım ARICAN’ın açılış konuşmasını yaptıkları programa genç yazar adayı öğrenciler, ailelileri, projede görev alan öğretmenler de yer aldı.
Geleceğin yazarları “Bilge Yazarlar” projesiyle yetişiyor
Burada bir konuşma yapan Ankara Valisi Vasip Şahin; “Değerli rektörlerim edebiyat dünyasının çok değerli üstatları, değerli arkadaşlarım, kıymetli öğretmenlerimiz ve sevgili öğrenciler hepinizi sevgiyle selamlıyorum. BİLGE Yazarlar Projesinin bu dönem ikincisini başlatıyoruz inşallah. Bir ülkede alt yapıyı hazırlayabilirsiniz teknik olarak çok gelişmiş olabilirsiniz ama üst yapıyı tamamlayamazsanız bir yerde tıkanırsınız. Türkiye bunu son zamanda fark etmiş ve üst yapısına da yönelmiştir. Bizim bu projemiz aslında bu çabanın küçücük bir gayretidir. Biz bu projede geçen sefer çok güzel netice aldık. Gençlerimizin içinde kültür, sanat ve edebiyata dair bir ilgi var. Biz istiyoruz ki gençlerimizin içindeki bu ilgiyi, bu isteği açığa çıkaralım. Samimi bir şekilde yola çıktık. Geçen seneki çalışmamızdan beklediğimizin üstünde verimli bir sonuç aldık. Bunu biraz daha ileri götürerek biraz daha derinleştirerek samimiyetimizi yitirmeden devam etmek istiyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza TYB’ne ve yazarlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.
TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada Geçen dönem gerçekleşen BİLGE Yazarlar Projesinin oldukça başarılı geçtiğini vurguladı.
Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi yeni bir boyuta geçtik. Tohum ve filiz olarak şekil verdiğimiz projemiz ikinci kez hayata geçti. Necip Fazıl’ın dediği gibi “Tohum saç, bitmezse toprak utansın! Hedefe varmayan mızrak utansın.” Artık biz şundan eminiz; toprakta utanmayacak, mızrakta utanmayacak. Çünkü tohum filiz verecek, mızrak hedefe ulaşacak. Bu duygu ve temennilerle bu ikinci etabında ben çok verimli geçeceğini, başarılı geçeceğini düşünüyorum. Bu işe gönüllü olarak katılan tüm gençlerimizin geleceğin büyük yazarlarının aralarından çıkacağını düşünüyorum. Emek veren gönüllü hocalarımız da tüm valilik personeli ve TYB çalışanlarına teşekkür ediyorum.”
Konuşmalardan sonra proje tanıtım filmi izlendi.
Başkanlığını TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet DOĞAN’ın üstlendiği Edebiyat Paneline, yazarlar; Beşir Ayvazoğlu ve Necip Tosun’un konuşmacı olarak katıldılar.
Paneli yöneten D. Mehmet Doğan açılışta yaptığı konuşmada; Geçen sene başlayan bu proje bir yıl içinde kendini kabul ettirdi. Böyle önemli bir projenin başkentte başlaması da manidar. Gelecekte Türkiye’ye de dalga dalga yayılacaktır. Yazmak insanı gençleştirir. Çünkü insan bir şey yazıyorsa mesajı bu güne değil geleceğe yöneliktir. Sonsuzluğa yönelik bir hamle yapıyordur.” İfadelerini kullandı.
Panelde konuşan yazar Necip Tosun da bu ülkenin temel problemi “yazma” problemidir. Teknolojide, magazinde, gazetelerde, sosyal hayatta temel problem “metin yazma” olarak görüyorum. Bu anlamda bu projeyi çok değerli buluyorum. Bir yazarın ilk yapacağı şey evinde bir kitaplığı olmasıdır. İkincisi ise yazarlık bir ısrar ve adanmışlıktır. Yazarlık asla flörtü kabul etmiyor, evlilik gerektiriyor. Üç yıl yazıp beş yıl ara vermek olmaz. Hayat tarzı haline gelmesi gerekiyor.
Şair, yazar Beşir Ayvazoğlu da yaptığı konuşmada gençlere çok okuyun tavsiyesinde bulunduktan sonra şunları söyledi: “Yazar olma meraklısı bu kadar genci daha önce bir arada görmemiştim. Türkiye son derece zengin bir dile sahip fakat fukara bir dille yazıyor ve konuşuyoruz. Öncelikle çok okuyup kelime hazinemizi geliştirmemiz gerekmektedir. Yazarlık dil içinde kendi dilimizi yaratabilmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.