Ankara'da zafer coşkusu

Ankara Kent Konseyi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Sakarya Zaferi’nin 100’üncü yılı kapsamında düzenlenen yürüyüşe, 500 sporcu ve on binlerce vatandaş ellerinde meşalelerle katıldı.

Ankara'da zafer coşkusu
Yayınlanma:
Güncelleme:

 Ankara Kent Konseyi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Sakarya Zaferi’nin 100’üncü yılı kapsamında düzenlenen yürüyüşe, 500 sporcu ve on binlerce vatandaş ellerinde meşalelerle katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi’nin düzenlediği “Diriliş Yolu Yürüyüşü Bu Yolun Sonu İstiklal” adlı etkinlikte 4 Eylül’de Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yılında şehitler anıldı. Etkinlikte 500 sporcu meşale taşırken, on binlerce vatandaş Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Polatlı’daki “Halide Edip Adıvar ve Milli Mücadele Kadın Kahramanları Müzesi” önünden 12. Grup Şehitliği’ne yürüdü. Etkinlikte konuşan Başkan Yavaş, Türk istiklalinin nişanı Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100’üncü yılını aziz şehitlerin başucunda andıklarını belirterek, “Bu öylesine gelip geçen bir yüz yıl değil. Şu an, 100 yıl önce dünyanın en uzun meydan savaşına sahne olmuş burada, vatanımızın kıyametin eşiğinden döndüğü zamana şahitlik ediyoruz. Kuşkusuz aynı hatta olmamız, aynı düşüncelerde olmamızı gerektirmiyor. Bizler farklı düşüncelere, bakış açılarına, sosyolojilere kendimizi daha yakın hissedebiliriz. Ancak topraklarımız, hürriyetimiz ve istikbalimiz söz konusu olduğunda ‘ben’ olmaktan çıkıp ‘biz’ olmanın faziletini yine en iyi bilen milletiz. İşte, aklın ve kalbin aynı hatta buluştuğu bu coğrafya; en yakınımızdaki hasımların direncini kıracak, onların kötü emellerini yok edebilecek ilhama sahiptir. Yeter ki bu ilhamın körelmesine izin vermeyelim, birlik ve beraberliğimizden hiçbir zaman vazgeçmeyelim. Polatlı’da, Haymana’da, Ankara’da, bundan 100 yıl önce yakılan hürriyet meşalesi sönmeyecek, al bayrağımız vatanımızın üstünde ebediyete dek dalgalanmaya devam edecektir” dedi.

z2.jpg

Ankara’yı her şeyden önce Mustafa Kemal Atatürk’ün başkenti ve ona yakışır şekilde dünya başkentleriyle yarışır bir Ankara yapmak için yola çıktıklarını kaydeden Yavaş, şöyle devam etti:

“Bir şehir dünyaca tanınacaksa kendi değerlerini ön plana çıkartması lazım. Sakarya Meydan Muharebesi denildiği zaman maalesef bu ülkede birçok insan bunun Adapazarı’nda Sakarya’da olduğunu zannediyor. Bu bizim için büyük bir ayıp. Şehitlerimize karşı bir ayıp. Onun için biz Ankara’da bir şeyleri başaracaksak öncelikle kendi değerlerimizi Ankaralıların bilmesi gerekiyor. Tarihini unutan bir millet hafızasını kaybetmiş insan gibidir.”

100’üncü yılı bir fırsata dönüştürerek şimdiye kadar unutulan o dönemde yaşananları tekrar ortaya çıkardıklarını dile getiren Yavaş, “100. yıl bize bir vesile oldu. Hala bu bölgede tarlasının bir kısmını, toprağın altında şehit olabileceği düşüncesiyle ekmeden boş bırakan insanlarımız var. İşte bu millet, bu toprağı ekmeyen insanlar, o tarlayı altında şehit olabileceği düşüncesiyle ekmeyenlerin ataları bugün burada bu harbi verdi ve bu toprakları bize bağışladılar” ifadelerine yer verdi.

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise, “Bugün buradaki 100. yıl kutlamasını tarih yazacaktır. Bugün burada büyük bir emek var. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş’a, Ankara Kent Konseyi’ne ve katılımcılara çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir de, “Bu tarihi topraklarda 100 yıl önce o duyguları yaşatmak üzere bizi bir araya getiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Meclis üyeleri ile daire başkanları ve halk korteji, Polatlı’daki “Halide Edip Adıvar ve Milli Mücadele Kadın Kahramanları Müzesi” önünden yaklaşık 800 metrelik mesafedeki Sakarya 12. Grup Şehitliği’ne doğru “Diriliş Yolu Yürüyüşü” gerçekleştirdi. 12. Grup Şehitliği’ne varıldığında ise şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve Itri’nin bestelediği Salat-ı Ümmiye eseri Musa Göçmen Senfoni Orkestrası tarafından çalındı. Mansur Yavaş ve beraberindeki binlerce kişinin ayakta takip ettiği program, Ela Yılmaz isimli çocuğun 100 yıl öncesine minnet ve vefa mektubunu okumasının ardından İstiklal Marşı ve hep bir ağızdan okunan Ankara Marşı ile sonlandı.

z1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.