Bakan Bayraktar duyurdu: Fas ile enerji alanında 2 anlaşma imzalandı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, her iki ülkenin enerji ihtiyaçları ve enerji üretimi potansiyellerinin benzer olduğunu belirterek, "Çünkü biz de dışa bağımlı bir ülkeyiz. Fas da önemli miktarda enerji ithalatı yapan bir ülke." dedi.

Bakan Bayraktar duyurdu:  Fas ile enerji alanında 2 anlaşma imzalandı!
Yayınlanma:

Beraberindeki heyetle Fas'ın başkenti Rabat'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Bayraktar, Fas Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Leila Benali ile görüştü. İki bakan arasında gerçekleşen baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Heyetler arası toplantıda; doğalgaz, kritik mineraller, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, elektrik enterkonneksiyon, hidrojen, petrol arama gibi birçok farklı alanda hayata geçirilmesi planlanan ortak projeler tartışıldı.

Daha sonra enerji ve madencilik alanlarında iki anlaşma imzalandı. İmza töreninin ardından Bakan Bayraktar ve Faslı mevkidaşı Benali karşılıklı hediye takdiminde bulundu.

Enerji Bakanı Bayraktar, her iki ülkenin enerji ihtiyaçları ve enerji üretimi potansiyellerinin benzer olduğunu kaydetti.

Fas ile imzalanan iki anlaşmanın önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bugün Fas Rabat'a yaptığımız ziyarette enerji ve tabii kaynaklar alanında işbirliğimizi daha ileri götürecek çok önemli bir toplantı ve bir adım attık. Açıkçası bugün imzaladığımız iki anlaşma bunun çerçevesini ortaya koyacak. Hem enerji alanında hem de madenler alanında. Hem enerji alanında hem de madenler alanında. "

Bayraktar, iki ülkenin enerji alanında ortak zorluk ve potansiyelleri olduğunu ifade ederek, enerji ve maden alanında da çok önemli ortak zorluklarının olduğunu belirtti.

Çok önemli ortak potansiyellerin olduğundan söz eden Bayraktar, konuşmasına şöyle sürdürdü:

"Çünkü biz de dışa bağımlı bir ülkeyiz. Fas da önemli miktarda enerji ithalatı yapan bir ülke. Birçok alanda neredeyse tamamen dışa bağımlı bir ülke. Onun dışında talebi büyüyen, ekonomisi büyüyen bir ülke. Dolayısıyla Türkiye gibi artan bir enerji talebi var. Bunu karşılayacak yatırımları yapması gerekiyor ve iki ülkenin de sayın muhatap bakanımızın görev alanında olduğu gibi iklimle alakalı, çevreyle alakalı hedefleri var. Dolayısıyla bütün bu alanlar aslında ortak zorluklarımız. Ortak potansiyellerimiz ne? Türkiye yenilenebilir alanında çok ciddi potansiyeli olan bir ülke. Aynı zamanda Fas'ın da bu alanda hem güneşte hem rüzgârda hem de 'offshore rüzgârda' ciddi potansiyeli var. Dolayısıyla bu ortak potansiyeli birlikte nasıl harekete geçiririz, bu anlaşmalarla ahdi zeminde ortaya koyduğumuz projeleri nasıl gerçekleştirebiliriz bugün birlikte tartıştık. Onun dışında enerji verimliliği alanında, doğalgaz alanında; Türkiye doğalgaza son yıllarda yaptığı yatırımlarla özellikle ciddi bir LNG alabilme kapasitesine sahip. Şimdi Fas, bununla alakalı çözümler arıyor ve biz bunlara çözüm olabileceğimizi ifade ettik. Birlikte ortak tedarik anlaşması yapabileceğimizden bahsettik. Dolayısıyla birçok alanda; yeşil hidrojen, diğer enerjinin yeni alanlarında ortak geliştirebileceğimiz projeler var. Bunları burada muhatap bakanla tartıştık, görüştük."

Bakan Bayraktar, iki ülke arasında enerji alanında temmuz ayının başında teknik toplantı olacağını duyurdu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.