Bakan Uraloğlu: "Bölgemizdeki çatışmalar Türkiye'nin önemini bir kez daha göstermiştir"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Sürecinde Türkiye'nin Ulaştırma Mevzuatının Analizi (ATLAS) Projesi'nin kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgedeki önemine vurgu yaptı.

Bakan Uraloğlu: "Bölgemizdeki çatışmalar Türkiye'nin önemini bir kez daha göstermiştir"
Yayınlanma:

Bakan Uraloğlu, "Günümüzde gerçekleşen küresel ölçekli çalkantılar ve bölgemizdeki çatışmalar, Türkiye'nin önemini bir kez daha göstermiştir" diyerek, ülkenin Avrupa ile Asya arasında merkezi bir konumda olduğunu belirtti. Türkiye'nin politik, güvenlik ve ekonomik açılardan büyük bir rol oynadığını ifade etti.

AB İLE İŞ BİRLİĞİ VE TİCARET HACMİ

Uraloğlu, Türkiye'nin Avrupa için önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurguladı. 2023 yılında Türkiye ve AB arasındaki ticaret hacminin 210,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyleyerek, Türkiye'nin AB ülkelerine en fazla ihracat gerçekleştiren 6. ülke konumunda olduğunu aktardı.

ULAŞIM ALTYAPISINA YAPILAN YATIRIMLAR

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısına 2002 yılından bu yana 277 milyar dolar üzerinde yatırım yaptığını belirtti. Bu yatırımların, Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki yük taşımacılığındaki payını artırmayı hedeflediğini açıkladı.

ORTA KORİDOR VE DEMİRYOLU PROJELERİ

Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu gibi projelerin Asya ve Avrupa arasında kesintisiz taşımacılığı sağladığını vurguladı. Orta Koridor üzerinden yük trenlerinin Çin'den Türkiye'ye 12 günde, Türkiye'den Avrupa'ya ise 18 günde ulaştığını ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM HEDEFLERİ

Bakan, Türkiye'nin yük taşımacılığında demiryolunun payını 2053 yılına kadar yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca, çevre dostu ulaşım sistemleri ve yeşil dönüşüm projeleri üzerinde çalıştıklarını ekledi.

ATLAS PROJESİ'NİN ÖNEMİ

Uraloğlu, ATLAS Projesi'nin ulaştırma mevzuatını bütün yönleriyle kapsayan ilk çalışma olduğunu belirtti. Bu projenin, Türkiye'nin AB ile teknik iş birliğini artırma konusunda önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.