Borsada ticaret yapmak caiz midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, Borsada ticaret yapmak caiz midir sorusunu yanıtladı.

Borsada ticaret yapmak caiz midir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Soru: Borsada ticaret yapmak caiz midir?

Cevap: Evet, şartlı olarak caizdir. Eğer borsadaki şirket İslamî şartlara dikkat ediyor ve helal ticaret yapıyorsa; buranın hisselerini almak ve satmak caizdir. Çünkü kar da zarar da mümkündür. Eğer şirket İslam’ın uygun görmediği şeylerin ( içki, faiz vb. ) ticaretini yapıyorsa; buraya hissedar olmak caiz değildir. Faizle ticaret yapan iş yerlerinin veya faizli bankaların hisse senetlerini almak-satmak, velev ki kar-zarar ortaklığı olsun, caiz değildir. “Borsa oynamak”tan kastedilen, eğer şirket hisseleri üzerinde manipülasyon yapmak, kumar oynamak ise borsa oynamak da, buna yardımcı olmak da caiz olmaz. Aynı zamanda borsa ticareti Müslümanın hem ibadetlerini hem de asli işini aksatmamalıdır.

Soru: Bankaların verdiği Promosyon caiz midir?

Cevap: Faiz Dinimizde kesinlikle haramdır. Faizle çalışan bankalar genellikle memurların, işçilerin maaşını vermek için farklı miktarda promosyon (özendirme) teklifleriyle kurumlarla anlaşırlar. Kurumlar da çoğunlukla en yüksek promosyon verenle anlaşırlar. Çalışanlar ve Emekliler borçlu, ihtiyaçlarını karşılayamayacak vb. durumda iseler bu parayı alıp kullanabilirler. Caizdir. Ama ekonomik durumları normal veya iyi ise promosyonu yine alsınlar ve bunu muhtaç veya borçlu durumda olan akrabalarına veya fakirlere versinler. Bu şüpheli olandan uzak durmamız için en doğru olanıdır.

Soru: Ayağımıza giydiğimiz mestlerin üzerine mesh etmenin müddeti ne kadardır? Bu müddetin başlangıcı ne zamandır?

Cevap: Bu müddet, mukim olan biri için bir gündür, yani 24 saattir. Seferde olan yolcu ve misafirler için ise üç gündür, yani 72 saattir. Bu müddetin başlangıcı ayaklara giyilen mestlerin giyilme anından itibaren değil ayağa giyildikten sonra abdestin ilk bozulmasıyla başlar. Yoksa mestler üzerine ilk mesh etmekle başlamaz. Bu müddet (24, 72) dolduğunda eğer kişi abdestli ise sadece mestlerini çıkarır ayaklarını yıkar ve  ibadetlerini yapar. Yok eğer müddet dolduğunda abdestsiz ise ayaklarını da yıkayarak tam abdest alır.

Soru: Kaza orucu tutuyordum unuttum ve su içtim. Orucum bozuldu mu? Bozulduysa kazanın da kazası gerekir mi?

Cevap: Ramazan orucu:

-Eğer Kasten (amden) yenilir/içilirse ve niyeti de imsaktan önce yapıldı ise kefaret ve kaza  gerekir.

-Eğer Hataen (tam farkında olmadan) yenir/içilirse oruca devam edilir ve ilerde gününe gün kaza edilir.

Örnek; abdest alırken yanlışlıkla boğaza su kaçması gibi.

-Eğer Unutarak (nisyanen) yenilir/içilirse oruca devam edilir. Keffaret de, kaza da gerekmez.

-Ramazan dışında tutulan hiçbir oruca, kasten, yenilmesi/içilmesi halinde asla keffaret gerekmez.

-Hiçbir oruç unutularak yeme/içmeyle bozulmaz. (Kaza orucu da bozulmaz)

-Eğer kaza orucunun bozulduğu zannedilip yiyilip, içilirse veya ay hali olunursa veya kasten bozulursa yeniden gününe gün sayısınca kaza edilir. Kazaya kaza eklenerek bir günlük kaza, ikiye, üçe... çıkmaz.

Selam ve hürmetlerimle…

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.