Cenevre öncesi KKTC’nin yol haritası Ankara’da masaya yatırıldı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre görüşmeleri öncesi KKTC’nin yol haritasının belirlenmesine ışık tutacak olan Ankara’da gerçekleştirilen önemli bir toplantıya katıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre görüşmeleri öncesi KKTC’nin yol haritasının belirlenmesine ışık tutacak olan Ankara’da gerçekleştirilen önemli bir toplantıya katıldı. Tatar, “Metin Feyzioğlu’na bir kez daha sesleniyorum. Çünkü Maraş açılımında değerli çalışmalar yaptık. Birlikte çalıştık. Birlikte algı yarattık. Birlikte başardık. O bakımdan inşallah bu toplantının da güzel bir amaca hizmet edeceği düşüncesi içindeyim” dedi.
Türkiye Barolar Birliği ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Dünü, Bugünü, Yarını…” başlıklı bir toplantı yaptı. Türkiye Barolar Birliği’nde WEBİNAR / Video Konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katılarak, bir konuşma yaptı.
Feyzioğlu ile yaptığımız toplantılarda federasyonun geride kaldığını söyledik
“Kıbrıs eski Kıbrıs değildir. Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz değildir. Şartlar çok değişmiştir. Konjonktür değişmiştir. Uluslararası çıkarlarımızdan asla ödün vermeden pozisyonumuzu korumak vatan görevidir” diyen Tatar, “Sayın Metin Feyzioğlu ile birlikte yaptığımız toplantılardan Ankara’da ve bilahare Maraş’taki toplantıda hep bunları söyledik. Ne dedik? Artık federasyon geride kalmıştır. Rumların anladığı federasyon ile bizim anladığımız federasyon arasında ortaklık yoktur. Çünkü onların anladığı federasyon tek egemenliktir. Bu bir tuzak ve maceradır.” dedi.
“Bizim onayımız olmadan anlaşma olmaz”
Kıbrıs’ta ancak iki egemen, bağımsız devletin iş birliği ile bir anlaşmanın olabileceğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Rum’un onayı kadar KKTC’nin onayı da önemlidir. Dolayısıyla biz onay vermediğimiz takdirde hiçbir anlaşma olmaz.” diye konuştu.
“Biz ayrı bir devlet, ayrı bir halkız” vurgusu
“Biz ayrı bir devletiz, biz ayrı bir halkız. Kıbrıs’ta federasyon kalmamıştır. Bundan sonra iki devletli bir çözüme doğru gidilmelidir.” ifadelerini kullanan Tatar, Türkiye’nin güvenliği için KKTC’nin, KKTC’nin güvenliği için de Türkiye’nin önemli olduğunun altını çizdi. Doğu Akdeniz’de gelinen nokta ile değişen konjonktürde KKTC’nin değerinin arttığını söyleyen Tatar, Kıbrıs’ın bir Helen adası olmaması için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Bu büyük bir milli davadır. Ulusal bir davadır.” dedi.
“İki devletli egemenlik ve bağımsızlık masaya geliyor”
“Direndik direndik Allah bize nasip etti ki bu konjonktürde iki devletli egemenlik ve bağımsızlık masaya geliyor” diyen Tatar, “Dolayısıyla bu süreci devam ettirmemiz lazım. Siyaseten bunların masaya gelmesi lazım. Siyaseten Türkiye ile birlikte bu rüzgârı, bu havayı lehimize çevirmemiz lazım” dedi.
“Maraş’ta birlikte başardık”
“Bizim arkamızda 85 milyonluk Türkiye var” diyen Tatar, şunları kaydetti:
“Türk medyası var, Türk halkı var. Metin Feyzioğlu’na bir kez daha sesleniyorum. Çünkü Maraş açılımında değerli çalışmalar yaptık. Maraş’ın açılması KKTC’nin egemenliğinin tanınması için önemli bir göstergeydi. 46 yıldır kapalı olan bir yerin bizim egemenliğimizde açılması gündeme geldi. Birlikte çalıştık. Birlikte algı yarattık. Birlikte başardık. O bakımdan inşallah bu toplantının da güzel amaca hizmet edeceği düşüncesi içindeyim. Bir kez daha hem Türkiye Barolar Birliği’ne hem Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne bu toplantıyı düzenledikleri için yürekten teşekkür ediyorum. Bu toplantıdan çıkacak olan sonuç bildirgesinde bizim yapacağımız toplantılarda, müzakerelere bir güç verecektir. Sizlerin sesi gür olacaktır. Sizlerin sesinin Türk medyasında da yer bulmak suretiyle bir algının oluşumuna destek vermesi açısından son derece önemli olacaktır.”
Feyzioğlu: Kıbrıs artık eskisinde de daha önemli
Toplantının açılışında TBB Başkanı Metin Feyzioğlu da bir konuşma yaptı. Feyzioğlu, şunları söyledi:
“KKTC Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın da katılımıyla, Türk Milleti'nin haklı davası Kıbrıs Meselesini ömürlerini bu davaya adamış uzmanlarla birlikte görüşüyoruz. Doğu Akdeniz de Kıbrıs da artık eskisinden de daha önemli. Bunu gören emperyal güçler ve onların işbirlikçileri Kıbrıs Türkü'ne diyorlar ki siz Türk değilsiniz, Kıbrıslısınız. Aynı güç odakları Güney Kıbrıs halkını ise Helen olarak görüyor ve destekliyor. Hedefleri, KKTC'yi milletsiz bırakmak ve Kıbrıs Türkünü kısa sürede Rumların azınlığı haline getirip asimile etmek. Sağduyulu herkesin artık bu oyunu görmesi gerekli. Çıkış yolu ise içi boş sloganlarda değil. Kıbrıs Türkü, bağımsız ve kalıcı Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin çatısı altında yoluna devam etmelidir. Üretmeli ve hakça bölüşmelidir. Bunun için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs, stratejik üretim alanları belirlemeli, iki devlet el ele verip Kuzey Kıbrıs’ı bu alanlarda üretimde lider yapmalıdır. Böylece Kıbrıs Türk Gençliği ‘ben Türküm, Türk Milleti'nin asli bir unsuruyum, bağımsız devletimin bayrağı altında özgür ve güvendeyim’ demeye devam etmelidir. “
Toplantının çok önemli katılımcıları
Türkiye Barolar Birliği Başkan Başdanışmanı, UKÜ Öğretim Üyesi Av. Prof. Dr. Necdet Basa moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, KKTC E. Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel, KKTC E. Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı, Müzakereci Mustafa Ergün Olgun, KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, KKTC Cumhurbaşkanlığı Hukuk Danışmanı Erdem Erginel, E. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Büyükelçi Onur Öymen, E. Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Büyükelçi Ertuğrul Kumcuoğlu, E. Büyükelçi Tugay Uluçevik, E. Büyükelçi Uluç Özülker, E. Büyükelçi; ODTÜ Kıbrıs Öğretim Üyesi Rafet Akgünay, Kıbrıs; Akdeniz Karpaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nesip Öğün, Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi Başkanı E. Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, E. Tümamiral Dr. Deniz Kutluk, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) Prof. Dr. Hakan Karan, UKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tunç, TEPAV’dan Ayşegül Taşöz, ODTÜ Dış Politika Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Hakkı Demirel, Maltepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Ünal, , E. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nazif Öztürk ve UKÜ Öğretim Üyesi Necdet Pamir katıldı. Toplantının ardından da bir sonuç bildirisi hazırlanacağı bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.