Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerikalı ve Türk iş insanlarıyla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerikalı ve Türk iş insanlarıyla bir araya geldi
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine dikkat çekerek, son iki yılda ABD'nin Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci, en fazla ithalat yaptığı beşinci ülke olduğunu belirtti. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı'nda Amerikalı ve Türk iş insanlarıyla bir araya gelen Erdoğan, ikili ticaret hacminin 30 milyar doları aştığını ve hedefin 100 milyar dolara ulaşmak olduğunu ifade etti.

Erdoğan, bu hedefin gerçekleştirilmesi için özellikle demir çelik, alüminyum sektörlerindeki ilave gümrük vergileri ve CAATSA yaptırımları gibi tek taraflı uygulamaların kaldırılması gerektiğine işaret etti. Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, son 20 yılda ortalama %5,4 oranında büyüdüklerini ve altyapıya 270 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını açıkladı.

Ayrıca Erdoğan, Türkiye'nin küresel yatırım pastasından aldığı payı %1'den %1,5'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, savunma sanayi, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji ve otomotiv sektörlerinde Amerikan firmalarıyla işbirliği yapma potansiyelini vurguladı. Türkiye'nin makro finansal istikrarı sağladığını ve enflasyonda kalıcı bir düşüş sürecine girdiklerini de ekledi.

Erdoğan, savunma sanayi alanında F-16 modernizasyon projesiyle yeni bir sayfa açıldığını ve bu alandaki ihracat engellerinin kaldırılmasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, Türk ve Amerikan firmalarının Teksas'ta açacağı savunma sanayi tesislerinin önemli bir işbirliği örneği olduğunu ifade etti.

Toplantıda ayrıca, Türkiye'nin vize konusunda Amerikan iş dünyasından daha fazla kolaylık beklediği ve iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek için özel sektörün rolünün önemli olduğu vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.