Cumhurbaşkanlığı Kabinesi nedir? Kabine neye göre belirlenir? 2023 Kabine nasıl olacak?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bitmesinin ardından gözler Ak Parti ve Erdoğan çevresine çevrildi. Oy veren seçmenler, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ne olduğunu ve neye göre belirlendiği merak ediyor?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi nedir? Kabine neye göre belirlenir? 2023 Kabine nasıl olacak?
Yayınlanma:

CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİ NEDİR?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Türkiye'de Cumhurbaşkanı'nın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelerek kararlar aldığı bir kuruldur. Cumhurbaşkanlığı Kabine üyeleri, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 17 bakan olmak üzere toplamda 19 kişiden oluşur. Bu kabine üyeleri anayasaya göre milletvekili olamazlar ve eğer bir milletvekili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı veya bakan olarak atanırsa milletvekilliği görevinden istifa etmek zorundadır.

2018 yılında Bakanlar Kurulu kaldırıldığı için, daha sonra Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanların toplamı "Cumhurbaşkanlığı Kabinesi" olarak adlandırılmaya başlandı. Ancak Cumhurbaşkanlığı Kabine, anayasada yer alan bir kurum değildir ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde de belirtilmemiştir. Bu nedenle, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi daha çok bir uygulama ve hükümetin çalışma şeklini ifade etmek için kullanılan bir terimdir.

102442371-f97bcfa1-57c6-44e4-a371-de839542b24d.jpg

KABİNE NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Cumhurbaşkanı, halk tarafından beş yıllık bir dönem için seçilir ve daha sonra Anayasa'nın 104. maddesine göre cumhurbaşkanının yardımcılarını ve bakanlarını atar ve görevden alır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Parlamento önünde yemin ederler.

Cumhurbaşkanının kabineyi yönlendirmek, siyasi yönüne karar vermek ve bakanlarla işbirliği yapmak gibi önemli görevleri vardır. Cumhurbaşkanı, bakanları belirli sınırlar içinde görevlerini bağımsız olarak yerine getirmelerine izin verir, ancak bakanları görevden alabilir veya yeni bakanlar atayabilir. Cumhurbaşkanı ayrıca bir bakanlığı kendisi de yönetebilir.

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantıları düzenli olarak yapılmaktadır ve Cumhurbaşkanı tarafından başkanlık edilir. Ancak Cumhurbaşkanı'nın yokluğunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı kabineye başkanlık edebilir. Kabine toplantıları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilir.

2022-08-22-kabine-bt.jpg

Kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği, kabine üyeleri ve yürütme gücünün diğer üyeleri parlamentoda görev yapamazlar ve kabine üyeleri meclisteki koltuklarından istifa etmek zorundadırlar. Parlamentonun kabine atamalarını onaylama yetkisi yoktur, ancak parlamento çoğunluğu, cumhurbaşkanlığı kararnamelerini bozabilir veya bakanların görevleriyle ilgili suç iddialarını araştırabilir. Parlamento, cumhurbaşkanlığı seçimlerini erkene alarak cumhurbaşkanını ve kabineyi görevden alabilir.

Milli Güvenlik Kurulu gibi devlet kurumları, önemli güvenlik konularında Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanır ve kararlar alır.

afad-kabine-toplantisi-aa-1996933.jpg

YENİ KABİNE NASIL OLACAK?

Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabine hakkında resmi açıklama açıklama yapılmadı. Yakın tarihlerde kabine hakkında açıklama yapılması bekleniyor.

İlgili Haberler

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.