Erdoğan'ın çıkışı, MHP'nin eli, DEM Parti'nin şaşkınlığı ve CHP'nin tutumunun şifreleri
Türkiye Büyük Millet Meclisinde yeni yasama döneminin açılışında yaşanan 'sembolik' eylemlerin yankıları sürerken, Ankara kulislerinde 'erken seçim' sesleri yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'teki konuşması, Devlet Bahçeli'nin el'i, DEM Parti'nin şaşkınlığı ve CHP'nin tutumunun şifreleri ise merak konusu oldu. Peki, Türkiye'yi ne bekliyor? İşte o senaryolar...
DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Ekim'de yeni yasama yılı konuşmasında İsrail ile ilgili verdiği mesajların alt metinleri okunmaya çalışılırken; bir yandan da MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 'uzattığı el'in şifreleri çözülmeye çalışılıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM kürsüsünde yaptığı konuşmada İsrail'in hedefinin Anadolu olduğunu belirterek Hatay üzerinden örnek verdi. Erdoğan, kara yoluyla Hatay sınırımızdaki tehlikenin 2 buçuk saat ötede olduğunu vurguladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in milletvekillerine talimat vererek "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ayakta karşılayacağız!" çıkışı ise CHP'nin şahin kanadında şok etkisi oluşturdu. Özel'e ilk ve en sert tepki selefi Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu, o saatte Genel Kurula girmeyip Erdoğan'ı ayakta karşılamayan milletvekillerini selamlayıp onlara sahip çıktı. Aynı Kılıçdaroğlu, dün katıldığı SZC TV'deki programda Genel Başkanı Özgür Özel için "Sayın Özel başarılı bir grup başkanvekiliydi, bunu her zaman söylüyorum." dedi. "Başarılı bir genel başkan değil mi?" sorusuna ise "Henüz daha yeni, umarım yaşananların farkındadır." diyerek "başarıyı" onaylamadığını bir kez daha gösterdi. CHP'ye en iyi muhalefeti ise yine CHP yapıyor!
Özgür Özel'in Erdoğan kararı tartışılıp kamuoyu bunun üzerinden oluşturulurken, asıl gelişme MHP kanadında yaşandı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, Genel Kurulda DEM Parti Grup Başkanvekillerinin elini sıkıp tokalaştı. Bahçeli'nin bu eyleminin spontane olduğu düşünülürken, kısa süre sonra onun planlı olduğu ortaya çıktı. Bahçeli, partisinin grup konuşmasında DEM Parti'ye uzanan elin planlı olduğunu ve "Gelin Türkiye partisi olun." anlamına geldiğini söyledi. Bahçeli'nin bu sözleri adı konmamış "yeni bir süreç" tartışmasını da başlattı.
YENİ BİR SÜREÇ Mİ BAŞLIYOR?
Türkiye geçmişte "Çözüm süreci, barış süreci, demokratikleşme süreci, milli birlik ve kardeşlik açılımı" gibi birçok kavramla adım atıp terörü bitirmeye çalıştı. Bu süreç terör örgütünün ihanetiyle sonuçlandı. "Çözüm süreci"ni en çok eleştiren partilerin başında ise MHP geliyordu. Şimdi gözler yeniden MHP'nin uzattığı el'e çevrildi. Bahçeli'nin uzattığı el'in ardından Türkiye bu hafta adı konmamış yeni bir süreci tartışmaya başladı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, önceki gün HaberTürk'te katıldığı canlı yayında Türkiye'de yeni bir çözüm süreci olmayacağını, bu sürecin terör örgütünü bitirmeye dönük olduğunu yeniden hatırlattı. Bahçeli'nin uzattığı el'in çözüm süreci olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu belirten Uçum, bu eylemin birlik beraberlik için önemli olduğunu kaydetti.
İKTİDAR SİYASİ ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN YENİ HAMLE Mİ YAPIYOR?
Aynı konu, Karar Yazarı Fehmi Koru'nun da gündeminde yer aldı. "Burnuma kokular geliyor." diyen Koru, erken seçim iddiasında bulundu. "MHP yeni bir ‘çözüm süreci’ne ilk harcı koyuyor gibi…” diyen Koru, “'Zaten konu çözüme kavuşturulacaksa, bu ancak MHP eliyle başarılabilir’ düşüncesi yaygın kabul görüyor. Bana olmaz görünse de DEM’den yükselen beklentiye bakarak, 'Acaba?' demeden edemiyorum. Haydi hayırlısı…" ifadelerini kullandı.
Son zamanlarda sıkça paylaşılan kamuoyu anketlerinde AK Parti'nin ikinci sırada yer alması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail tehdidi üzerinden yaptığı hatırlatma, MHP'nin uzattığı el, CHP'nin takındığı "yumuşama/normalleşme" politikası karşısında DEM Parti ise şaşkın durumda. Şimdi soru şu: "MHP’nin başlattığı değişim eylemine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'ye kimler dahil olacak? CHP bu süreçte nasıl bir yol izleyecek? DEM Parti ise Kandil'den kopabilecek mi? İktidar, siyasi ömrünü uzatmak için yeni bir arayışta mı?"
YAŞANAN SÜRECİN ŞİFRESİ
Orta Doğu'da Gazze kan gölüne döndü, Rusya ve Ukrayna savaşı unutuldu, Suriye'den göç edenlerin sayısı hesaplanamayacak boyutlara ulaştı, İsrail katliamlarını Lübnan ve İran'a taşıdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son grup toplantısında "Seçim zamanında yapılacak!" dese de Türkiye'de ekonomik tablo iyileşecek umudu ile 'tasarruf kemeri' iyice sıkılıyorken, hükümet Merkez Bankasına 'çalışıyorken', bu durumda 'erken seçim' söylemleri, MHP'nin uzattığı el ve 'yeni bir süreç' tartışması tüm bu yaşananların şifresini oluşturuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.