Hisseye bölme işini göz kararıyla yapmak caiz midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, Altı hisseye bölme işini göz kararıyla yapmamız caiz midir? sorusunu yanıtladı?

Hisseye bölme işini göz kararıyla yapmak caiz midir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, Altı hisseye bölme işini göz kararıyla yapmamız caiz midir? sorusunu yanıtladı?

Soru: Kurbanlık büyükbaş hayvana, kurban niyetiyle altı kişi ortak olduk. Altı hisseye bölme işini göz kararıyla yapmamız caiz midir?

Cevap: Hayır, caiz değildir. Göz kararıyla bölüp, sonunda helalleşilse bile caiz değildir. Tartarak hisselere bölmek gerekir. Fazla- eksik tartmakta caiz değildir. Sakatat kısmını da altıya bölüp herbirine ilave etmek gerekir. Sonra da kura çekmeli ve hangi hissenin kime ait olduğu belirlenmelidir. En sonunda da karşılıklı helalleşilirse iyi olur.

Eğer ortaklar; baba, anne, oğul, kardeş gibi yakın akrabalar olur da aynı mutfakta yemekler pişiriliyorsa etleri taksim etmek ve tartmak gerekmez.

Soru: Satın aldığımız kurbanlığı bayram gününe kadar satıcının yanında emanet olarak bıraktık. Kapora da verdik. Fakat bayram gelmeden kurbanlığımız öldü. Parasını ödememiz gerekir mi?

Cevap: Satın alma işlemi tamamlanmıştır. Satıcının yanında emanet olarak bırakılmıştır. Emanetin hükmü farklıdır. Kurbanlık ölmüştür.

Eğer, satıcı emanetin emniyetini sağlamış, ihmal veya kusuru da olmamışsa kurbanlığı alanlar parasının tamamını satıcıya ödeyeceklerdir.

Eğer, emanet kurbanlığın ölmesinde, satıcının kasıt, ihmal veya kusuru bulunsa o zaman satıcı tazmin eder ve aldığı parayı da, kaporayı da iade eder.

Ölen kurbanlığın sahibi veya sahipleri her iki halde de (yani ister satıcı, ister alıcı parayı ödesin ) ; zenginse yenisini alıp keser, fakirse yenisini alması gerekmez.

Soru: Akrabamı kurbanıma vekil yaptım. “ Benim için al ve kes. Sonra etini, derisini vs. ne yaparsan yap, sana bırakıyorum. “ dedim. Vekilime 1000 ₺ gönderdim. O ise 1100 ₺’ye bir kurbanlık koyun almış. “ 100 ₺ benden olsun” dedi. Benim kurbanım olur mu?

Cevap: Hayır, olmaz. O 100 ₺’yi senin vermen gerekir. Senden habersiz senin verdiğinden fazla fiyata almamalıdır. Aldıysa haber vermelidir ve sizin fazlalığı vekilinize vermeniz gerekir. Yoksa kurbanınız olmaz. Bir küçükbaş hayvan bir kişi için kesilir. Bölünme kabul etmez.

Siz ihtiyaç sahibine 1000 ₺ hibe edersiniz. Vekiliniz olarak değil, ihtiyacı olduğu için bir kurbanlık kendisi adına alsın, kessin ve aile efradına yedirsin.

Bu kimse 1100 ₺’ye de, 1200 ₺’ye de alıp kesebilir. Caizdir.

Soru: Uçak yolculuğunda Kıbleye dönmeden Namazı kılabilir miyim?

Cevap: Uçak veya otobüs yolculuğunda Namazı kazaya bırakmaktansa, yolculuğa abdestli çıkmak ve Namazı imayla kılmak gerekir. ( Zaruret halinde namazların cem’i caizdir. Konuya daha sonra değineceğiz. )

Kıbleye dönmek terk edilir.

Secde yapamayan hastalar da imayla Namazı kılarlar.

İmayla namaz baş ile namaz demektir. Göz ve kalp ile değil. Başımızı biraz eğeriz rüku, biraz fazla eğeriz secde olur. Secdeyi rükudan biraz fazla yapmazsak namaz sahih olmaz.

Ama Namazı kazaya bırakmayız. Dinimiz kolaylık dinidir. Namazı imayla kıldıktan sonra uçak inse, otobüs mola verse ( vakit geçmemişse bile) imayla kıldığımız Namaz geçerlidir.

Selam ve Hürmetlerimle

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.