İmsaktan sonra sabah namazını kılabilir miyim?

​​​​​​​Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, İmsaktan sonra sabah namazını kılabilir miyim? sorusunu yanıtladı?

İmsaktan sonra sabah namazını kılabilir miyim?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, İmsaktan sonra sabah namazını kılabilir miyim? sorusunu yanıtladı?

Soru: İmsaktan sonra sabah namazını kılabilir miyim? Oruç tutan için imsak ne demektir? Tan yerinin ağarması ne zamandır?

Cevap: İmsak, fecr-i sadık ve tan yerinin ağarması kavramları aynı manadadır. İmsak gecenin bittiği, yatsı namazının vaktinin çıktığı andır. İmsak, oruç tutan için yemenin, içmenin ve cinsel birleşmenin bittiği zamandır. Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu takvimlerde imsak vakti tesbit edilmiştir. Ramazan’da sabah ezanları da fecr-i sadıkta yani imsakta (tan yeri ağarınca) okunur. Ezan duyulmamış veya okunmamış olabilir. Ama sabah namazı vakti girmiştir. Bir kimse sabah namazını İmsaktan güneş doğuncaya kadar ki zaman diliminde kılabilir.

Soru: Ramazan veya kaza orucu tutuyordum unuttum ve su içtim. Orucum bozuldu mu? Bozulduysa kazanın da kazası gerekir mi?

Cevap: Ramazan orucu:

-Eğer Kasten (amden) yenilir/içilirse ve niyeti de imsaktan önce yapıldı ise Keffaret ve kaza gerekir.

-Eğer Hataen (tam farkında olmadan) yenir/içilirse oruca devam edilir ve ilerde gününe gün kaza edilir.

Örnek; abdest alırken yanlışlıkla boğaza su kaçması gibi.

-Eğer Unutarak (nisyanen) yenilir/içilirse oruca devam edilir. Keffaret de, kaza da gerekmez.

-Ramazan dışında tutulan hiçbir oruca, kasten, yenilmesi/içilmesi halinde asla keffaret gerekmez.

-Hiçbir oruç unutularak yeme/içmeyle bozulmaz. (Kaza orucu da bozulmaz)

-Eğer kaza orucunun bozulduğu zannedilip yiyilip, içilirse veya ay hali olunursa veya kasten bozulursa yeniden gününe gün sayısınca kaza edilir. Kazaya kaza eklenerek bir günlük kaza, ikiye, üçe, çıkmaz.

Tan yerinin ağarması imsaktır, fecr-i sadıktır.

Soru: Ramazan orucunun hepsine veya teravih namazının hepsine bir niyet yapsak yeterli midir?

Cevap: Ramazan orucuna niyeti kalben yapmak kafidir. Sahura kalkmak da bir niyettir. Dil ile söylemek daha faziletlidir.

Ramazan orucunun her gününe ayrı ayrı niyet etmek farzdır. Yarın ki orucun niyeti, güneşin batmasıyla başlar kaba kuşluğa yani yaklaşık öğlen namazına bir saat kalıncaya kadar devam eder. Tabi ki imsaktan bu vakte kadar yeme-içme vs. olmamalıdır.

Akşam namazı vaktinden önce ve kaba kuşluktan sonra Ramazan orucuna niyet geçerli olmaz. Niyetin en güzeli; “niyet ettim yarınki Ramazan-ı Şerif orucunu tutmaya“ demektir.

Teravih namazına tek niyet yeterlidir. Selamlardan sonra yeme, içme veya konuşma gibi hareketler olmadıkça 20 rekata bir niyet kafidir. Bütün namazlara niyette rekat sayısını söylemek gerekmez.

Sevgi ve hürmetlerimle…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.