İnternet aracılığıyla altın almam caiz midir?
Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, internet aracılığıyla altın almam caiz midir sorusunu yorumladı.
Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, internet aracılığıyla altın almam caiz midir sorusunu yorumladı.
Soru: Bir hafta önce mobilyacıdan yatak odası takımı aldım. Alışverişimiz bitti. Ben bu alışverişten vazgeçebilir miyim?
Cevap: Hayır, vazgeçemezsiniz. Alışverişinizi yapmış, her işlemi bitirmişsiniz. Müslüman sözünde duran insandır. Her şeyi bitmiş bir ticaretten alıcı tek taraflı ve meşru gerekçesi olmadan vazgeçerse hem hukuki ve hem de uhrevi hak (kul hakkı) meydana gelir. Fakat mal, alışveriş yapıldığı zamanki şeklini koruyor ve zarar görmemiş ise her iki taraf karşılıklı rızayla bu akdi feshedebilirler (sonlandırabilirler). Bu gibi durumlarda karşılıklı rızayla anlaşmayı, sözleşmeyi sonlandırmak caizdir.
Soru: Katılım bankalarından internet aracılığıyla altın almam caiz midir?
Cevap: Evet caizdir. Türk lirası, altın, gümüş vb. alışverişe, sarf (akdi) muamelesi denir. Sarf akdinde meşruiyet şartı, alışverişin peşin ve aynı mecliste olmasıdır. Bir kimse katılım bankasındaki euro, dolar vb. parasını Türk lirası veya altına çevirebilir. Tasarrufunu da hesabında, kar-zarar ortaklığında değerlendirebilir. Bu caizdir. Bu işlem internet aracılığıyla da yapılabilir. Katılım bankasındaki paramızla altın, veya altınımızla Türk lirası, online alıp-satabiliriz. Bu muamele de caizdir. Ancak bu muamele satın alınan altın ve dövizin fiziki karşılığının olması şartıyla caizdir, aksi takdirde sanal bir alışveriş söz konusudur ve caiz değildir.
Selam ve hürmetlerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.