İşlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek!

Türkiye'de tarımda sürdürülebilir üretim dönemine geçiş hızlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin yeni bir yönetmelik yayımladı.

İşlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek!
Yayınlanma:

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlık tarafından sezonluk olarak kiraya verilmesine imkan tanıyor.

ARAZİ TESPİT KOMİSYONU KURULACAK

İşlenmeyen arazilerin tespiti için il veya ilçe müdürlüklerinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri ve coğrafi bilgi sistemleri gibi araçlarla arazileri belirleyecek. Tespit edilen arazilerin tarımsal üretimde kullanılması şartıyla kiraya verilmesi sağlanacak.

DİKİLİ ARAZİLER KİRALAMA KAPSAMI DIŞINDA

Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemlerine dahil edilmeyecek. Ayrıca, tarımsal üretim için ekonomik olmayan araziler de tutanakla kiralama işlemlerinin dışında bırakılabilecek. İşlenmeyen arazilerin tespiti ve kiraya verilmesi süreci, detaylı kontrol ve incelemelerle yönetilecek.

KİRA BAŞVURULARI VE ÖNCELİK GRUPLARI

Kiralanacak arazilerin listesi, il müdürlüğü internet sitesinde ilan edilecek ve ilgililer başvuru yapabilecek. Arazilerin kiralanmasında öncelik, arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına verilecek. Birden fazla istekli olması durumunda en yüksek teklifi veren öncelikli olacak.

KİRA BEDELİ VE KİRACININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Kira bedeli, emsal değerlere göre belirlenecek ve arazi sahibi ile anlaşılarak ödenecek. Kiracılar, kiraladıkları arazileri belirlenen yönetmelik ve sözleşme şartlarına uygun olarak kullanmak zorunda. Yönetmeliğe aykırı kullanım durumunda, kiracı bir sonraki kiralamalarda teklif veremeyecek.

SU VERİMLİLİĞİ İÇİN YENİ ADIMLAR

Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer yönetmelik ise su verimliliğine odaklanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Su Kurulları, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması için illerde etkin politikalar geliştirecek. Bu yönetmelik, su, gıda, enerji ve ekosistem ilişkisinin gözetilerek sürdürülebilir bir su politikası izlenmesini amaçlıyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.