Kına, ruj, oje abdeste veya boy abdestine engel midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, Kına, ruj, oje, deri altına ve üstüne dövme, mum, hamur ve boya; abdeste veya boy abdestine engel midir sorusunu yanıtladı.

Kına, ruj, oje abdeste veya boy abdestine engel midir?
Yayınlanma:

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, Okuyucuların Sorularını Yanıtlıyor

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, okuyucularımızın dini konularla ilgili merak ettikleri soruları yanıtlıyor. İşte sorular ve verilen cevaplar:

Soru 1: Abdest aldıktan sonra kolumun birini yıkayıp-yıkamadığımdan şüphe ettim. Abdestimi yeniden almam gerekir mi?

Cevap: Hayır, gerekmez. Abdest alırken abdest organlarından birini yıkamayı unuttuğunuzda, vesveseye kapılmadan devam edebilirsiniz. Vesvese, şeytandan kaynaklanır ve gereksiz yere tekrar abdest almanıza gerek yoktur. Abdestiniz tamamdır.

Soru 2: Kına, ruj, oje, deri altına ve üstüne dövme, mum, hamur ve boya; abdeste veya boy abdestine engel midir?

Cevap: Gusül abdesti alırken, vücudunuzun herhangi bir bölgesinde iğne ucu kadar kuru yer bırakmayacak şekilde yıkanmalısınız. Normal abdest alırken de abdest organlarınızı bu kuru noktaları bırakmadan yıkamalısınız. Kına, jöle, deri üstü dövme gibi su geçiren maddeler abdeste engel teşkil etmez. Ancak ruj, oje, mum, hamur, geçici dövme, yapıştırıcı ve benzeri ürünler altlarına su geçirmediği için abdest almadan önce temizlenmelidir. Deri altı dövme acısız bir şekilde çıkarılabilirse temizlenmelidir. Ayrıca, unutmayın ki dövme İslam'da yasaklanmış bir uygulamadır ve tövbe etmek iyi bir adım olabilir.

Soru 3: Babamız hayattayken malını kendi takdiriyle evlatlarına verdi. Şimdi vefat etti. Biz buna uymak mecburiyetinde miyiz?

Cevap: Eğer babanız malını hayatta iken size verdiyse, bu mal size geçmiş demektir ve siz buna uymak mecburiyetindesiniz. Mülk sahibi bir kişi malında tasarruf hakkına sahiptir ve verdiği malların artık sizin üzerinizde hak iddia etme hakkı olmaz. Ancak, babanız malını size vermemiş sadece vasiyet etmişse, bu durumda varisler vasiyetine uymak zorunda değillerdir. İslam'a göre ölen kişi, malının sadece üçte birini varis olmayanlara vasiyet edebilir. Geri kalan miras, varisler arasında İslami usullere göre paylaşılır.

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar, okuyucuların sorularını yanıtlamaya devam ediyor. Daha fazla sorunuz varsa, bize yazmaktan çekinmeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.