Kıratlı: “Hukuk ve kültür birbirlerini etkiliyor”

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen "Kültür Sohbetleri" programına katılarak "Hukuk ve Kültür" konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Kıratlı: “Hukuk ve kültür birbirlerini etkiliyor”
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen "Kültür Sohbetleri" programına katılarak "Hukuk ve Kültür" konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

TYB’nin YouTube sayfasından canlı yayınlanan söyleşide TYB Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin’in sorularını cevaplandıran Kıratlı, hukukun özü itibariyle iradenin ürünü olduğunu belirterek hukuk ve kültür arasındaki ilişkiye dair şunları söyledi:

 “Hukukun kültürün gelişiminde, kültüründe hukukun gelişiminde rol oynadığı muhakkaktır. İlahi hukukun da kültür üzerinde etkisi kaçınılmaz bir gerçektir. Hukukun gelişmesine dayanak sağlayan bir yapıdır. Hukuk belirli bir zaman diliminde insanlık tarihinin gelişmesiyle ortaya çıkan kültürel bir olgudur. Kültürel davranışın bir hukuki yanı olduğu gibi her hukuki olayında kültürel bir tarafı vardır. Hukukun bireyler arasında bir çözüm getirilmesi de sosyal olay olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal bir olay olması nedeniyle toplumda hukuk sürekli bir değişken bir yapıya sahiptir.”

 Ülkemizin farklı il ve ilçelerinde uzun yıllar  hakimlik görevinde bulunan, Adalet Bakanlığında bürokrat olarak da görev yapan Metin kıratlı, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra batı kaynaklı hukuk sisteminin ülkemiz kanunlarına uyarlanması esnasında bir çok sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

Küreselleşme hukuk ve kültürü de etkiledi

Günümüzün medeniyet ve kültürünü konuşurken mutlaka küreselleşme ve küreselleşme kavramını dikkate almalıyız diye konuşan metin Kıratlı,  “Küreselleşme insanların, nesnelerin, mekanların ve bilginin çok yönlü akışını ve bunların karşılaştığı ve yarattığı diziyi ifade etmektedir. Günümüzde hukuk normları katı bir yapıya sahiptirler. Statiktir, bulunduğu toplumda sadece belli bir mekanda geçerlilik sağlar ancak küresel çağda bu katı yapı artık bozulmuş ve akışkan bir yapı oluşmuştur. Dünya büyük, global bir köy haline gelmiştir. Köy haline gelmesi de bir takım avantaj ve dezavantajları meydana getirmiştir.” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığınca, "Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te yapılan düzenlemenin amacına ilişkin bilgiler de veren Metin Kıratlı, “Artık dijital çağda yaşıyoruz. e- devlet uygulamasına büyük önem veriyoruz. Devlette kâğıt üzerinden yapılacak birçok yazışmayı, dijital ortama taşıdık. Cumhurbaşkanlığına bağlı olan “Dijital Dönüşüm Ofisi” bu alanda, e-devlet uygulamaları konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Tüm kurum ve kuruluşları kapsayacak uygulamada çok az bir eksiğimiz kaldı, onu da tamamlayınca vatandaşlarımız her zaman ve her yerden kamu hizmetlerine daha rahat ulaşacak,  dijital ortamda ulaşılmayan hizmet kalmayacak, gerçek anlamda yönetmeliğin gerekleri yerine getirilmiş olacak.” diye konuştu.

Resmi yazışmalarda Türkçenin doğru kullanımına önem veriyoruz

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, dilin kültürün önemli bir parçası olduğunu, küreselleşen kültürle birlikte dilimizde de ciddi orada erozyona uğradığını belirterek şunları söyledi: “ Ne yazık ki, dilimizde çok fazla yabancı kelime var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konuda gayet hassas. Biz yabancı kelimelerden arındırılmış halkımızın anlayacağı şekilde yazışmaları önemsiyoruz. Bu yüzden, Cumhurbaşkanlığı yenilenen resmi yazışma kuralları çerçevesinde, resmi yazılarda sıklıkla yapılan kelime hataları tespit edilerek doğrularını paylaştık.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.