Kırşehirli Eğitimciler Derneği ve Gazi Üniversitesi Türk Dili Bayramını Kutladı

Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç, Kırşehirli Eğitimciler Derneğinin 2019 yılında kurulduğu belirtip, “Kırşehir’in birçok düşünce ve gönül insanı yetiştirdiğinin altını çizip bu kişilerin Türk dünyasına iyi anlatılması gerektiği

Kırşehirli Eğitimciler Derneği ve Gazi Üniversitesi Türk Dili Bayramını Kutladı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM), Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Kırşehirli Dernekler Federasyonu (KIR-FED) ve Kırşehirli Eğitimciler Derneği iş birliğiyle Türk Dil Bayramı’nın 90. yıldönümü münasebetiyle “Türk Dil Bayramı’nın 90. Yılında Türk Dili ve Âşık Paşa Paneli” geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

PROGRAMA YOĞUN KATILIM

Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen programa Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Kırşehirli Dernekler Federasyonu (KIR-FED) Başkanı Hilmi Gökçınar, Rektör Yardımcısı Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Emekli Valiler Lütfullah Bilgin, Ahmet Altıparmak, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Hayrettin Türe, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet İşleyen,  Mesleki Eğitim Daire Başkanı Dr. Recep Altın, Şube Müdürleri, Okul Müdürleri ve çok sayıda öğretmen katıldı.

bayramlar.jpg

Kırşehirli Eğitimciler Derneği ve Federasyon Yüksek İstişare Kurul Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç, Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkan Vekili ve Federasyon Başkan Yardımcısı Nuri Cantürk, Gazi Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı ve Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ziya Merdan,  ile Eğitimciler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Teoman Kızılırmak,  Adem Öztürk Yunus Yağmur,  Ayşe Demir, Ali Arslan, Ekrem Demirtaş ile Dernek üyelerinden Doç. Dr. Koray Ulamış, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Sincanlı Kırşehirliler Dernek Yunus Koçak, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet İşleyen, KIR-FED Kadın Kolları Başkanı Nermin Hendek, Federasyon Başkan Yardımcısı Hakan Gönen, Levent Uğurlu, Hacı Derviş Kaplan, Mahmut Ay, Kırşehirli İş İnsanları Derneği (KIRSİDER) Başkanı Ali Çetin ve Yönetim Kurulu Üyeleri katılım sağladı. Emekli Kurmay Albay İrfan Paksoy Emekli Kurmay Albay Mehmet Günay, Emekli Bayındırlık Ankara İl Müdürü Fahrettin Kanaltı, önceki Daire Başkanı Mehmet Ergün ve Sosyolog Pembe Okuyucu, Nilgün Kılıç, Gazi ve Ankara Üniversitesinden öğretim üyeleri, konuklar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

YILDIZ: DİLİMİZ EN ESKİ VE KÖKLÜ DİLLERDEN BİRİDİR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan “Türk Dil Bayramı’nın 90. Yılında Türk Dili ve Âşık Paşa Paneli” açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Dilin insanlar arasındaki iletişimin en etkili aracı olduğunu dile getiren Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sözlü ve yazılı dönem özellikleri ve eserleriyle, dünyanın en eski ve köklü dillerinden olan Türkçemiz, tarihsel süreç içerisinde özellikle yetiştirmiş olduğu öncü şahsiyetlerin gayretleri ve eserlerini Türkçe yazma bilinciyle yüzyıllarca varlığını sürdürmüş; günümüze kadar o zengin ve işlek yapısını koruyarak Türk milletinin kimliğinin en önemli yapı taşı olmuştur” dedi.

TÜRKLÜĞÜN EN BÜYÜK HAZİNESİ TÜRKÇE’DİR

Kırşehirli Âşık Paşa’nın Türkçeyi çok etkili bir şekilde kullandığına işaret eden Rektör Musa Yıldız, konuşmasının devamında, “Türk Dil Bayramı, 1932 yılında yapılmış olan 1. Türk Dil Kurultayının yıl dönümünde kutlanan bir gündür. Dil konusu Atatürk’ün yakından ilgilendiği ve çok önem verdiği bir husustur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, edebiyata ilgili çok çeşitli bir kütüphaneye ve tarih şuuruna sahip olan bilgili, ileri görüşlü bir liderdi. Türk dilinin yaşamış olduğu, yaşadığı ve yaşayacağı sorunların farkındaydı ve bunun için çalışmalar yapmaktaydı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk biliyordu ki Türk dünyası ile ahenkli bir şekilde hareket edilmek isteniyorsa bu ancak ahenkli bir dil ve bu dili hep bir ağızdan konuşan milyonlar ile başarılabilirdi. Atatürk bu yüzden daima yüzünü Türk dünyasından yana çevirmiş, tercihlerini daima Türklükten ve Türkçeden yana yapmış ve attığı her adımda Türklüğün unutulmuş ve büyük hazinesi olan Türkçeye gereken değeri vermiş, çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmaların artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

ÇAKMAKOĞLU: DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Panelde söz alan TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Türk kültür değerleri hakkında araştırmalar yapmanın yanında bu konuda çalışmalarda bulunan kamu kurumlarını sivil toplum kuruluşlarını desteklemek hem TÜRKDAM olarak bizim hem de TÖMER’in kuruluş faaliyetleri arasında bulunmaktadır. Bu etkinlikle TÜRKDAM ve TÖMER olarak Türkçemize sahip çıkanlara verdiğimiz önemi vurgulamak amacıyla Kırşehirli eğitimci arkadaşlarımızın yanında yer aldık. Dilimiz Türkçemiz, ses bayrağımız. Yeryüzünde her Türkün nefes aldığı her coğrafyada dalgalansın. Türkistan’dan balkanlara ve nicelerinde nice yüzyıllarda Türk Milleti var olsun diyorsak, bunu istiyorsak öncelikle Türkçemize ve Türkçemizi yaşatanlara sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

GÖKÇINAR: GEÇMİŞİMİZİ YENİ NESİLLERE İYİ AKTARMALIYIZ

Kırşehirli Dernekler Federasyonu (KIR-FED) Başkanı Hilmi Gökçınar konuşmasında, Başkent Ankara’nın aldığı göçler dolayısıyla Anadolu’nun mozaiği gibi olduğunu ifade etti. Kırşehirli Dernekler Federasyonunun 60 civarında dernekle faaliyetlerine devam ettiğini belirten Gökçınar, sivil Toplum Kuruluşlarının globalleşen dünyada daha aktif rol oynaması gerektiğine işaret etti. Gökçınar konuşmasının devamında, Kırşehirli Eğitimciler Derneği ile birlikte hareket ettiklerini belirterek, birçok derneğin kuruluşunda rol oynadıklarını ve STK’ların üniversitelerle olan iş birliğini artırması gerektiğini kaydetti. Kırşehirli Âşık Paşa’nın döneminin önemli kişilerinden biri olduğunu vurgulayan Gökçınar, “Geçmişimize, kültürümüze ve dilimize sahip çıkmalıyız, geleceğimiz için geçmişimizi yeni nesillere iyi aktarmak zorundayız” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

KILIÇ: KIRŞEHİR TÜRK KÜLTÜRÜNÜN ÖNCÜSÜDÜR

Gazi Üniversitesi ile iş birliği yapan Kırşehirli Eğitimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Kılıç konuşmasında, Kırşehirli Eğitimciler Derneği 2019 yılında Ankara Merkezli kurulmuş ve Kırşehirli Dernekler Federasyonu ile birliktelik sağlamıştır. Derneğimiz; eğitim, sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyetlerin toplumun gelişimindeki önemine inanan, ülkemizin bu konulardaki sorunlarına çözüm önerileri geliştiren, başta üyelerimiz olmak üzere tüm eğitim paydaşlarının bireysel ve mesleki gelişimine katkı sunan bir sivil toplum kuruluşudur. Kırşehir, tarihimizde Türk kültürünün öncüsü olmuş, Aşık Paşa, Cacabey, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran-ı Veli, Ahmedi Gülşehri, Yunus Emre, Şeyh Edebali, Erol Güngör, Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş gibi düşünce ve gönül dünyamızın oluşumunu sağlayan insanlar yetiştirmiş bir şehirdir. Her biri kendi alanında önemli bir değer olan bu tarihi şahsiyetlerin Türk dünyasında genç kuşaklara doğru olarak anlatılması ve tanıtılması gerekmektedir. Bu çerçevede, bu panelde,14. yüzyılda Anadolu’da yetişmiş ünlü tasavvuf şairlerinden Âşık Paşayı anlamaya ve anlatmaya çalışacağız. Bu süreçte desteklerini esirgemeyen Gazi Üniversitesi Rektörü Sayın Musa Yıldız ve onun şahsında Gazi Üniversitemizin tüm çalışanlarına, Gazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sayın Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru hocamıza ve ekibine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığını TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur’un yaptığı panele geçildi. Panelde, TÖMER Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Yerdemir ve AHBV Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muvaffak Eflatun, sunumlarını gerçekleştirdi. Etkinlik soru ve cevap bölümünün ardından plaket takdimi ile sona erdi.

Kırşehirli Eğitimciler Derneği ve Gazi Üniversitesi Türk Dili Bayramını

Kırşehirli Eğitimciler Derneği ve Gazi Üniversitesi Türk Dili Bayramını

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.