Milli Eğitim Bakanı Tekin: Sivil toplum örgütüne bütçeden 1 kuruş para harcamayız

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu bu nedenle ancak tüzel kişilik hüviyetini kazanmış yapılarla protokol imzalayabileceklerini belirterek, "Toplum örgütüne bütçeden 1 kuruş para harcamayız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Sivil toplum örgütüne bütçeden 1 kuruş para harcamayız
Yayınlanma:

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda "kayıt ücreti" veya "zorla ücret alındığı" iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Haber Türk’teki "Özel Röportaj" programında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Diyarbakır’da hayatını kaybeden 8 yaşındaki Narin Güran’ın okulundaki öğrencilere psikososyal destek sunulup sunulmadığına dair soruyu yanıtlayan Tekin, Narin'in okuluna 12 kişilik bir uzman ekibi gönderildiğini ifade etti. Tekin “Başsağlığı diliyorum. Eğitim-öğretim hayatının bir an önce başlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Okullarda kayıt ücreti alınıp alınmadığına dair gelen sorulara yanıt veren Tekin, bu tür ifadelerin öğretmen ve okul yöneticilerini zan altında bırakabileceğini vurguladı.

Kayıt ücreti talep edilmediğini belirten Tekin, “Bu yıl okullar açılmadan önce, 43 maddeden oluşan bir genelge gönderildi. Velilerden kayıt ve benzeri ücretlerin alınmaması gerektiği belirtildi. Şikayetler varsa, Bakanlığımıza başvurabilirler. Öğrencilerin kayıtları para verilmediği için reddedilmiyor.” dedi.

Mülakat sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tekin, hakkı ihlal edilen kişilerin dava açabileceklerini ifade etti.

Mülakatların adil bir şekilde yapılmasını sağlamak için düzenlemeler yaptıklarını belirten Tekin, KPSS'ye giren adaylardan üç katını mülakata çağıracaklarını ve adayların kimliklerinin gizli olduğunu belirterek, mülakatların ses ve görüntü kayıtlarının bulunduğunu, bu kayıtların adil bir değerlendirme için önemli olduğunu kaydetti.

Öğretmen atamalarıyla ilgili olarak, mülakat notlarının yüzde 50 olarak belirlendiğini kaydeden Tekin, eğer iptal kararı çıkarsa, yüzde 100 mülakat ile atama yapacaklarını ifade etti. Danıştay’ın kararının açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde müfredatları yeniden düzenlediklerini belirten Tekin, Türk milletinin adaletsizlik ve zulme karşı tarih boyunca aktif bir tutum sergilediğini söyledi. Gazze'deki durumu hatırlatarak, bu konunun müfredatta yer aldığını ve videolarda Gazze ile ilgili kısa bir bölümün yer aldığını belirtti.

"SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNE BÜTÇEDEN 1 KURUŞ PARA HARCAMAYIZ"

Sivil toplum örgütleriyle yapılan protokoller hakkında konuşan Tekin, sadece tüzel kişilik kazanmış yapılarla protokol imzaladıklarını ve bu organizasyonlara bütçeden para aktarılmadığını vurguladı. Cemaat veya tarikatlara ayrılan bütçelerin olmadığını belirtti.

Müfredat değişikliklerine de değinen Tekin, bilgi yüklemesinin azalttığını ve uluslararası standartlarla uyum sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Müfredatı yüzde 35 oranında hafiflettiklerini ve bilimselliği tartışarak bazı bilgileri müfredattan çıkardıklarını ifade etti.

Fransız okullarıyla ilgili olarak Tekin, Türkiye'nin milli ve bağımsız bir devlet olarak iç hukukuna uygun eğitim yapanların haklarını koruyacağını söyledi. Fransız yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, uluslararası sözleşmelere uyulmasını talep ettiklerini aktardı. Ayrıca, Türkiye'de 34 azınlık okulunun ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösterdiklerini belirtti.

Tekin, memuriyetten öğretmenliğe geçişle ilgili bir çalışma olmadığını ve özel okullardaki eğitim ücretlerinin bu yıl itibarıyla stabil hale geldiğini sözlerine ekledi. Bu konuda binden fazla okulda denetim yapıldığını da ifade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.