Namazda rekata yetişmek ne demektir?
Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, Soru: Namazda rekata yetişmek ne demektir sorusunu yorumladı.
Soru: Bir İmam cemaate ikindi namazı kıldırıyorken diliyle öğlen namazına ama kalbiyle ikindi namazına niyet etse bu namaz caiz midir?
Cevap: Evet, bu namaz sahihtir. Namaza niyyette asıl olan dil ile kalbin uyum içerisinde olmasıdır. Soruda geçen namaz, imam için de cemaat için de sahihtir. Çünkü asl olan kalbi niyettir. Mesela: ikindi namazını kıldıran bir imam diliyle ikindi namazına, ama kalbiyle öğlen namazına niyet etse bu namaz imam için de cemaat için de sahih olmaz. İadesi gerekir. Bu durum, imam için de cemaat için de tek başına namaz kılan için de aynıdır.
Soru: Akşam namazının 3. rekatında imama yetişen nasıl tamamlamalıdır?
Cevap: Akşam namazının son rekatını imamla birlikte kılan kimse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkar. 1. rekatı, Sübhaneke, eûzü besmele, Fatiha ve bir miktar daha Kur’an-ı Kerim okur. Rükû ve secdelerden sonra oturur ve yalnız Tahiyyat’ı okur. Sonra “Allahu ekber” diyerek ayağa kalkar, 2. rekatı yalnız besmele ile Fatiha ve bir miktar daha Kur’an-ı Kerim okuyarak rükû ve secdeleri yapar. Sonra son oturuş yaparak selâm ile namazdan çıkar.
Soru: Namazda rekata yetişmek ne demektir?
Cevap: İmama, rükudan önce kıyamda iken veya rüku esnasında iken yetişmek yani imam “Semi Allah u limen Hamideh” demeden (başını rükudan kaldırmadan ) yetişmek o rekata yetişmek demektir. İmam rükudan kalkmaya başladıysa artık o rekata yetişmiş sayılmaz. İmama sonradan yetişen İftitah Tekbirini ayakta alıp rükuya giderken de rüku tekbirini alır. Yani namaza başlama tekbirini ayakta almak lazımdır.
Selam ve hürmetlerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.