Oruçluyken dişlerimizi fırçalayabilir miyiz?
Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, oruçluyken dişlerimizi fırçalayabilir miyiz sorusunu yanıtladı.
Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, oruçluyken dişlerimizi fırçalayabilir miyiz sorusunu yanıtladı.
Soru: Damat, kayınpeder veya kayınvalidesine zekat veya fitre verebilir mi?
Cevap: Evet, verebilir. Onlar da, kızlarına veremez ama damatlarına verebilirler. Gelin için de aynı şey geçerlidir. Çünkü bunlar birbirlerinin varisleri değildir. Yani damat kayınpeder ve kayınvalidesinin, gelinde kocasının baba ve annesinin varisi değildir. Ayrıca bir kuralı da buradan paylaşalım: İslam’da ferdi mülkiyet esastır.
Soru: Zengin bir kimsenin küçük çocuğuna veya fakir olan büyük oğluna ya da büyük kızına zekat verilir mi?
Cevap: Zengin bir kimsenin küçük çocuğuna zekat verilmez. Çünkü babasının zenginliğiyle zengindir. Ama zengin birisinin fakir olan büyük oğluna veya büyük kızına zekat verilir.
Ayrıca, zengin birisinin, fakir babasına başka bir kimsenin zekat vermesi de caizdir.
İslam’da ferdi mülkiyet esastır. Şahısların her biri müstakil yetki sahibidir. Birinin mülküyle diğeri zengin sayılmaz.
Soru: Oruçluyken dişlerimizi fırçalayabilir miyiz?
Cevap: Oruçluyken boğazımıza bir şey kaçarsa orucumuz bozulur. Diş fırçasını veya misvağı oruçluyken kullanabiliriz. İster kuru ister ıslak olsunlar, orucu bozmazlar. Yeter ki boğazdan bir şey gitmesin. Diş macunu kullanmak hassasiyet ister. Eğer boğaza macundan her hangi bir parça kaçmazsa oruç bozulmaz. Aksi durumda oruç bozulur. Kasıt olmadığı için günü gününe kazası gerekir. Abdest alırken veya ağızda gargara yaparken hataen boğaza suyun kaçması gibi (keffaret değil kaza gerekir). Bu konuda tavsiyemiz; dişler fırçalanacaksa imsaktan önce ve iftardan sonra macunla fırçalanmalı, oruçlu iken macunsuz fırçalanmalı, boğazdan bir şeyin gitmemesine dikkat edilmelidir.
Soru: Ramazan orucunu veya diğer günlerin orucunu tutan bir hanım iftar öncesinde ay hali olursa, orucu bozmalı mıdır yoksa devam mı etmelidir?
Cevap: Bozmalıdır. Ay hali (hayız) olanın iftar vaktine kadar oruçlu gibi hareket ederek yiyip-içmemesi doğru değildir.
Bu bütün oruç çeşitleri için geçerlidir.
Namaz ibadetinde de durum aynıdır. Namazda birisinin abdesti bozulsa namaza devam edemez. Gider abdest alır ve namazı kılar.
Oruç tutarken ayhali olan hanımda bir şeyler yer ve temizlenince ilerde orucunu kaza eder.
Tam tersi olsa ay hali günün ortasında kesilse bir şey yememeye çalışmalıdır. Yesede bir şey gerekmez. O günün de orucunu kaza eder.
Soru: Borçlu olan bir tanıdığım var. Durumunu biliyor ve üzülüyorum. Haberi olmadan zekat parasıyla borcunu ödersem, doğru yapmış olur muyum?
Cevap: Hayır, doğru olmaz. Fakirin haberi ve izni olmadan ödenen para zekat yerine geçmez. Sadaka olur. Ama bu fakirin ödeyemediği borcunu alacaklıya ödemeden önce borçlunun izni ve isteğiyle ödenirse, ödeyen de zekata niyet ederse bu ödeme zekat sayılır, sahih ve geçerli olur. Alacaklı da fakirin vekili olarak fakir adına bu zekatı almış olur.
Selam ve hürmetlerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.