Özgür Demirtaş'tan Köfteci Yusuf yorumu şaşırtacak

Prof. Demirtaş; Köfteci Yusuf'un, domuz eti gerekçesiyle tağşiş listesine girmesiyle ilgili "farklı düşünüyorum" dedi.

Özgür Demirtaş'tan Köfteci Yusuf yorumu şaşırtacak
Yayınlanma:

Köfteci Yusuf'un ürünlerinde domuz eti tespit edilmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tağşiş listesine alınması, kamuoyunda tartışmaları beraberinde getirdi. Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bu durumu eleştirerek, “Böylesine küçük bir oran için milyonlarca dolar değerindeki bir işletme bu kadar büyük bir riske girer mi?” sorusunu gündeme getirdi ve mafyavari gruplara dikkat çekti.

Demirtaş, sosyal medya üzerinden konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:

"Köfteci Yusuf meselesinde farklı bir bakış açısına sahibim. Milyonlarca dolarlık bir işletme neden binde bir oranında domuz eti kullansın? Domuz eti, normal etin yarı fiyatına bile olsa (ki bu durum geçerli değil), 1000 birim maliyeti olan köfte 999.5 birim maliyete inmiş olur. Bu kadar küçük bir oran için bu kadar değerli bir işletme bu riski göze alır mı? Acaba bu işin arkasında işletmeyi ucuza almak isteyen mafyavari gruplar var mı? Bunu düşünelim."

Prof. Demirtaş, oranın belirsiz olduğu uyarılarına da yanıt vererek şu paylaşımı yaptı:

“Aşağıda verdiğim örnekte binde bir oranını kullandım. Ancak uyarı geldi; ‘Özgür hoca, ne kadar domuz eti kullanıldığı belli değil’ denildi. Benim görüşüm hala aynı. Hadi matematik yapalım: Diyelim ki binde bir değil, tam yüz katı, yani binde yüz, yani %10 domuz eti kullanılmış olsun.

Köfte maliyetleri 1000 birim, kira, çalışan, elektrik gibi giderler toplam 4000 birim. Toplam maliyet 5000 birim. Domuz eti, normal etin yarısı kadar pahalı olsun (ki bu kesinlikle doğru değil). Bu durumda 1000 birimlik et maliyeti 950 birim olur. Toplam maliyet 5000 değil, 4950 birim olur.

Bu işletmenin maliyetlerini 5000’den 4950’ye indirmek için bilerek böyle bir riski alabileceğini düşünüyor musunuz? Bunu bir düşünelim.”

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.