Pakistan'da Maymun Çiçeği virüsünün yeni varyantı tespit edildi!

Pakistan’ın kuzeyindeki Hayber Pahtunhva eyaletinde sağlık yetkilileri Maymun Çiçeği (mpox) virüsüne yakalanan üç hasta tespit etti. Pakistanlı yetkililer hastaların Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dönüşü enfekte olduklarını belirtti.

Pakistan'da Maymun Çiçeği virüsünün  yeni varyantı tespit edildi!
Yayınlanma:

Pakistan’da virüse yakalanan üç hastanın Maymun Çiçeği’nin hızla yayılan yeni varyantına mı yakalandığı henüz netlik kazanmadı. Numuneler, doğrulama için başkent İslamabad’daki Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne gönderildi ve hastalar hafif semptomlarla karantinaya alındı. Yeni varyantın varlığıyla ilgili sonuçlar ise yapılacak incelemeler sonrasında açıklanacak.

MPOX'UN AVRUPA'DAKİ YENİ VARYANTI

Maymun Çiçeği (mpox) virüsü, Afrika’da yıllardır var ve bağışıklığı zayıf bireylerde ölümlere yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), iki yıl önce virüs için acil durum ilan etmişti ancak aşılama ve mücadele ile virüs kontrol altına alınmıştı. Ancak bu yıl, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde virüs yeni bir varyant üretti. Bu varyantın, hızla yayıldığı ve daha ölümcül olabileceği bildiriliyor.

YENİ VARYANT İLK KEZ İSVEÇ'TE GÖRÜLDÜ

Mpox'un yeni varyantı, Afrika kıtası dışında ilk kez İsveç'te tespit edildi. İsveç makamları, ülkelerinde bu yeni varyantın görüldüğünü doğruladı. DSÖ, bu durumun ardından Afrika’daki salgını "küresel acil durum" olarak ilan etti. Ocak 2023 itibarıyla Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çoğunluğu çocuklar arasında olmak üzere 27 bin vaka ve 1000'den fazla ölüm meydana geldi.

HİJYEN VE DİKKAT ÖNERİLERİ

Mpox’un havadan bulaşmadığı belirtilse de uzmanlar, dikkatli ve hijyen kurallarına uyulmasının önemine dikkat çekiyor. Özellikle uzun süreli yakın temas ve cinsel ilişki ile yayılan bu varyanta karşı korunmak için hijyen kurallarına özen gösterilmesi öneriliyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.