Saç ektirmem dinimiz açısından caiz midir?

Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, saç ektirmem dinimiz açısından caiz midir sorusunu yorumladı.

Saç ektirmem dinimiz açısından caiz midir?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Soru: Vitir Vacib Namazında Kunut dualarının yerine bildiğim başka dua okusam namazım olur mu ?  Sehv Secdesi gerekir mi?

Cevap: Evet. Olur. Sehv Secdesi gerekmez. Kunut duasının kendisini okumak vacib değildir bilmeyen ( tabii ezberlemek çok iyi olur ) yerine başka dua okuya bilir. Ama mesela namazın oturuşlarında “Ettehiyyat...” duasının yerine başka dua okunmaz. Bizzat kendisini “Ettehiyyat...”  okumak Vacibdir. Vitir Vacib namazlarında ise 3. rekatın zamm ı suresini okuyup Tekbir aldıktan sonra “dua” okumak Vacibdir. Mesela “ Rabbena ...” duaları okuna bilir.

Soru: Çalışan bir kimsenin örneğin; iş yeri Ankara’da evi ise Adana’dadır. Bu kimse işinde iken seferi midir?

Cevap: Evi Adana’da olduğu için Ankara’ya gidiyorken Adana evlerinin bitiminden itibaren Ankara evlerinin başlangıcına kadar seferidir.( Büyükşehirlerde İlçe Sınırları Ölçüdür.) Ankara’da maaşını aldığı ve iş yerinin olduğu yerde 3-5-7-14 gece otel veya misafirhane vb. yerlerde kalıyorsa seferidir. Çalıştığı yerde kendi evi yok ise sadece ücretini almakla mukim olmaz. Ancak 15 gece ve üzeri Ankara’da ise mukim olur. Fakat çalıştığı yerde yani Ankara’da kendi ikamet ettiği evi veya kiraladığı evi varsa o zaman 3-5-7 kaç gün kalırsa kalsın Ankara’da mukim olur. Namazları tam kılar. Ama yolculuk esnasında her halükarda seferidir.

Soru: Başımın saç olmayan kısımlarına saç ektirmem dinimiz açısından caiz midir?

Cevap: Şartlı olarak caizdir. Başkasına ait olan saçı ektirmeyi dinimiz uygun görmemektedir. Kişinin kendi saçını başının saç olmayan yerlerine ektirmesi caizdir. Böyle olursa şart yerine getirilmiş olur. İnsan organının bir başkasına nakli ancak zaruret olursa mümkün olur.

Soru: Ramazan ayında iki gün kasten orucunu bozan biri kaç kefaret orucu tutmalıdır?

Cevap: Bir kefaret orucu tutar ve iki günü de kaza eder. Kefaret orucu iki kameri ay boyunca aralıksız, birbiri peşine tutulur. Kefaret tutuyorken Hanımların ay hali başlayınca ara verilir. Bitince tekrar başlanır ve 60 güne tamamlanır. Orucun bozulduğu iki günü ise kefaretin peşine veya ayrı zamanlarda, peş peşe veya ayrı ayrı günlerde kaza etmek farzdır. Ayrıca kasten orucu bozmaktan dolayı tövbe etmek de gerekir.  Üç ayrı Ramazan-ı Şerif ayında özürsüz olarak, birer gün kasten oruç bozulmuş ise üç kefaret değil bir kefaret ve üç gün de kaza gerekir. Kefaret orucu bittikten sonra yine Ramazan orucu kasten bozulursa yeniden kefaret gerekir. Ramazan orucu dışında kaza, vacip, nafile vb. hangi oruç kasten bozulursa bozulsun kefaret gerekmez.

Soru: Ben şoförüm. Devamlı yollardayım (seferiyim ). Namaz ve oruç ibadetimi nasıl yerine getirmem gerekiyor?

Cevap: Dinimiz yaşanması kolay bir dindir. Bu gibi durumlarda kolaylıklar daha fazladır.

Devamlı sefer halinde olan şoförler  dört rekatlı namazları iki rekat, üç rekatlıları üç rekat, iki rekatlıları iki rekat olarak kılmaları lazımdır, vacibdir. (Azimettir.) Dört rekatlı namazı yolculukta yine dört rekat olarak kılmak mekruhtur. Sünnetleri, eğer zamanları müsaitse tam olarak kılarlar. “Ben yolcuyum, eve veya gideceğim yere varınca iki, üç günün namazlarını toplu olarak kaza ederim” diyerek, kazaya bırakmaları doğru değildir. Namazlar, imkan varken kazaya bırakılmaz. Yolculukta imkan varsa oruçları tutmak daha hayırlıdır ve mubahtır. Ama tutmamaya da ruhsat vardır. Tutulamayan oruçlar ilerde kaza edilir.

Soru: Çek veya senedi düşük fiyata satmak caiz midir?

Cevap: Hayır, caiz değildir. Çek, senet vb. para gibidir. Çek veya senedi ödeme vakitleri gelmeden, “paraya ihtiyacım var” diyerek 3. şahıslara, üzerlerine yazılı olan miktarın altında satmak caiz değildir. Bu işlemi bankalarla yaparak çek veya senet kırdırmak da caiz değildir. Bu muamele ister 3.şahıslar aracılığıyla olsun, isterse banka vs. aracılığıyla olsun caiz değildir. Bu tür bir işlem faiz muamelesidir ki faiz de kesinlikle haramdır.

Selam ve hürmetlerimle…

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.