Sakat doğacak bebeği aldırmak caiz midir?
Adana İl Müftüsü Dr. Hasan Çınar siz değerli okurlarımızdan gelen sorulara cevap vermeye devam ediyor. Çınar, bebeğin sakat olarak dünyaya geleceğini söylüyorlar. Kürtaj yaptırabilir miyim sorusunu yanıtladı?
Soru:4 Rekatlı bir namazın dördüncü rekatına yetişen biri namazını nasıl tamamlar?
Cevap: Bir kimse dört rekatlı namazlardan birinin dördüncü rekatında imama ayakta ya da rükuya yetişerek uysa imam ile teşehhüde(Tahiyyata) oturur ve imam soluna “ Esselamu...” diyince hemen kalkar. Sübhaneke, eûzü besmele, Fatiha ve bir miktar Kur’an okur. Rüku ve secdelerden sonra oturur. Yalnız Tahiyyat’ı okur. Ve ayağa kalkar. Besmele ile Fatiha’yı ve bir miktar daha Kur’an ayetlerini okur. Sonra rüku ve secdelere varır, oturmaksızın kalkar. Yalnız besmele ve Fatiha ile bir rekat daha kılarak son oturuşu yapar. Tahiyyat’ı, salavatları ve duaları okuyup selam vererek namazını tamamlar. Yanılma secdesi gerekmez.
Soru: Bizim ilçeden şehre devamlı gidip geliyoruz. İkisi arası tabelada 90 km. yazıyor. Biz seferi oluyor muyuz?
Cevap: Hayır, seferi olmazsınız. Çünkü yolculuğunuz 90 kilometrenin altındadır. Seferilik; şehirlerin, köylerin vb. evlerinin bitişiyle başlar ve gideceği yerin evlerinin başlamasıyla son bulur. Yol kenarındaki levhalar yanıltıcı olur. Çünkü bu levhalardaki yazılı olan kilometreler, bir şehir merkezinden diğer şehir merkezine kadar olan mesafe ölçü olarak alınmıştır. Bir kimsenin seferi olması için şehirlerin merkezi ölçü alınmaz.
Soru: Doktorlar bebeğimin sakat olarak dünyaya geleceğini söylüyorlar. Kürtaj yaptırabilir miyim?
Cevap :Gebeliğin sürmesi, doktorların kararıyla, annenin hayati tehlikesinin olabileceğini ortaya koyuyor ise bebeğin alınması caizdir. Hatta anneyi kurtarmak için bu gereklidir. Bunun dışında kürtaj asla caiz değildir. Allah(cc) biz kullarını bu dünyaya imtihan gayesiyle göndermiştir. Doğacak çocuk engelli de olsa onun da hayat hakkı vardır. Belki de bu çocuk anne-babasının cenneti kazanma vesilesi olacaktır. Kaldı ki bir çocuğun hayırlı evlat olup-olmamasının engelli veya sağlıklı olmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Engelli bir çocuk sağlıklı bir çocuktan daha hayırlı bir evlat olabilir.
Soru: Vitir namazını kılıyorken Fatiha’dan sonra hangi sureleri okumamız gerekir?
Cevap: Vitir namazını kılıyorken sabit olarak; şu ayetleri veya şu sureleri okumak farz veya vaciptir, denmez. Ancak 1.rekatta A’la Suresini,( 87.Sure ) 2. rekatta Kafirun Suresini, ( 109. Sure ) ve 3. rekatta ise İhlas Suresini, ( 112. Sure ) okumak sünnettir. Eğer bu sureler bilinmiyor ise bildiğiniz yerlerden okuyabilirsiniz. Örnek; sırasıyla 1. rekatta Asr, 2.rekatta Kevser, 3. rekatta İhlas Surelerini okuyabilirsiniz.
Soru: Televizyonda Kur’an okunurken secde ayeti okundu. Secde etmem gerekir mi? Hanımlar özel hallerinde Kur’an dinlerken secde ayetini duyduklarında secde yapmaları gerekir mi?
Cevap: Kur’an-ı Kerim’de 14 secde ayeti vardır. Bunlardan herhangi birini okuyana, dinleyene veya işitene tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde ayetini televizyon, radyo, telefon vb. aletlerden dinleyen veya duyan birinin ya hemen (Müstehab olan hemen yapmaktır.) veya daha sonra tilavet secdesi yapması vaciptir. Hanımefendiler özel hallerinde (Ay hali veya lohusalık hali gibi) secde ayetini dinlediklerinde veya duyduklarında tilavet secdesi yapmaları gerekmez. Bu durumda, onlara namaz kılmak farz olmadığı gibi tilavet secdesi de vacip değildir. Secde ayetini yazmak veya secde ayetine bakmakla da tilavet secdesi vacip olmaz.
Selam ve hürmetlerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.