Seçim 2.tura mı kaldı? Seçim 2.tura kalırsa ne olacak?

Türkiye'de gerçekleşecek olan önemli bir seçimde, ikinci tur seçeneği gündeme gelmeye başladı. işte bu olasılığın tarihi ve detaylar...

Seçim 2.tura mı kaldı? Seçim 2.tura kalırsa ne olacak?
Yayınlanma:
Güncelleme:

Saat 22.31 itibarıyla seçim sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimi gittikçe netleşiyor. Bugün yapılan seçimde sandıkların yüzde 84'ü açıldı ve şu an için elde edilen sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önde görünüyor. İlk tur sonuçlarına göre, Erdoğan yüzde 48,52 oy oranına sahipken, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 45,72 oy oranıyla ikinci sırada bulunuyor. Diğer aday Sinan Oğan ise yüzde 5,33 oy oranını elde etmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sonuçlarını beklemeye devam ederken, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'ni duyurdu. Bu seçimde, yurt içinde 190 bin 736 sandıkta 60 milyon 904 bin 499 seçmen oy kullanabilecek. Ayrıca, yurt dışında 4 bin 969 sandıkta 3 milyon 286 bin 786 seçmen oy kullanma hakkına sahip olacak.

2023-001.jpg

Seçim süreci, Türkiye'nin iki tur seçim sistemi uyarınca işliyor. Hiçbir aday ilk turda oy toplamında salt çoğunluğa ulaşamazsa, en çok oy alan iki aday arasında ikinci tur yapılır ve salt çoğunluğu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçilir.

Seçim ikinci tura kalması durumunda, ilk tur sonuçlarının ardından ikinci tur oylaması ikinci Pazar günü gerçekleşir. Yani, seçim ikinci tura kalırsa, 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur oyla​​​​​​​ması yapılacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.