TAB Başkanı Şahin: Tarım Bakanlığı denetimi artırmalı

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, sahte bal üretiminin büyük bir sorun olduğunu belirterek Tarım Bakanlığının 2022 yılında aldığı ileri teknoloji analiz cihazlarının kullanılması gerektiğini söyledi.

TAB Başkanı Şahin: Tarım Bakanlığı denetimi artırmalı
Yayınlanma:
Güncelleme:

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, bal maliyetinin geçen yıla göre yüzde 80 arttığını söyledi. Şahin, Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de ciddi anlamda balda sahtecilik yapıldığını anımsatarak Tarım Bakanlığını göreve davet etti.

Basın toplantısında konuşan Şahin, "2024 yılında bal üreticilerimizin maliyetlerini çıkardık. Bu yılki maliyetler, geçen yıla göre yüzde 80 artış gösterdi. Geçen yıl 127 TL olan kilogram başına maliyet, bu yıl 261 TL’ye yükseldi." dedi.

Raflarda tahşişli ve taklit balların bulunduğunu aktaran Şahin, "Bizim görevimiz bilimsel projelerle ve bilimsel çıktılarla ortaya koymaktır. Bizde bakanlığı iletip gerekli incelemeleri yapıyor. Bakanlığımızın 2022 yılında ileri derecede analizleme konusunda aldığı enamar cihazı bekliyor. Bakanımız bize bu yılın sonuna kadar kullanılacağını teyit etti, biz de sizlere iletiyoruz." ifadelerini kullandı.

SAHTE BAL ÜRETİMİYLE MÜCADELE

Şahin, sahte bal üretimiyle mücadelede Türkiye’nin uluslararası arenada daha etkin bir rol alması gerektiğini belirtti. Şahin, "Maalesef ülkemizde sahte bal üretimi büyük bir sorun. Bu sorunu çözmek için Tarım ve Orman Bakanlığının 2022 yılında aldığı ileri teknoloji analiz cihazlarının kullanılması gerekiyor. Sayın Bakanımızın söz verdiği gibi, bu cihazların 2024 yılı sonuna kadar kullanılacağını umuyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin arıcılık sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Şahin, "Ülkemizde 9 milyon 200 bin arı kovanı ve 114 bin ton bal üretimi ile dünya ikincisiyiz. 100 bin kayıtlı işletmelerimiz var bu da 200 bine yakın ailenin geçim kaynağı demek. Ancak sahte bal üretimi nedeniyle pazarda büyük engellerle karşılaşıyoruz. Bu engelleri aşmak için bilimsel projeler ve sıkı denetimler şart." dedi.

Bal ve arı üretmekle kalmadıklarını aktaran Şahin, "Tarım ülkesiysek, tarımın girdisi gübre, toprak ve sudur. Bunlar kadar polinasyon da çok önemlidir. Polinasyon hizmetleri konusunda arıcı destek almadı. Tarıma ve hayvancılığa 7 dalda destek verilirken, arıcılığa 2 dalda destek veriliyor." ifadelerini kullandı.

Arının sahada tüketmeden üreten bir canlı olduğunu söyleyen Ziya Şahin, "Arı, kışın ya da olumsuz hava şartlarında bizden nektar ister. Nektarın karşılığı da kristal toz şekerdir. Bu konuda da halkımızın bilinçlenmesi gerekiyor.

Şahin, ayrıca arıcılığın tarım için önemine dikkat çekerek, "Arıcılık sadece bal üretimi değil, bitkilerin tozlaşması açısından da çok önemli. Ancak arıcılarımız yeterince desteklenmiyor. Özellikle mazot ve şeker desteği gibi temel girdilerde devletimizin arıcılarımıza daha fazla destek vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.