TBB’ye Dil Bayramında “Onur Ödülü”

Dil Derneği tarafından verilen 90. Dil Bayramı Ödülleri, 26 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

TBB’ye Dil Bayramında “Onur Ödülü”
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dil Derneği tarafından verilen 90. Dil Bayramı Ödülleri, 26 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

1987’den bu yana yaşamsal konularda savaşım veren, üreten aydınlara ve kurumlara “onur ödülü” sunan Dil Derneği, bu yıl “Düşünce özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, kadın erkek eşitliği, insan hakları ve ülkemize katkısı için” Türkiye Barolar Birliği’ni ödüle değer buldu.

Dil Derneği’nin Çankaya Belediyesi ile birlikte düzenlediği törende onur ödülü, Türkiye Barolar Birliği adına, Birlik Başkanı Av. R. Erinç Sağkan’a takdim edildi.

HERKES KURULTAYA ÇAĞRILMIŞ SAYILMALIDIR

Sağkan ödülünü alırken yaptığı teşekkür konuşmasında, 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu’nun 26 Eylül’de gerçekleştirilen ilk kurultayı için yapılan çağrıda yer alan “Kadın erkek her Türk yurttaşı, Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin üyesidir. Herkes kendini kurultaya çağrılmış saymalıdır” ifadelerini hatırlattı.

ATATÜRK’ÜN VASİYETİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Türk Dil Kurumu’nu güvence altına almak isteyen Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine sahip çıkarak kurumu tekrar bağımsız yapısına kavuşturmanın önemine dikkat çeken Sağkan, “En güzel Dil Bayramı, bunu gerçekleştirdiğimiz gün kutlanacaktır” dedi.

TAŞDELEN: “BİLİMİN VE AKLIN YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı Harf Devrimi’nin önemini ve Dil Bayramı’nın 90 yıllık sürecini anlatan Sevgi Özel’in ardından Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. “Bir toplumun dili özgür değilse o millet, o halk özgür olamaz. Bunu en iyi bilen insanlardan birisi tabii ki Mustafa Kemal Atatürk’tü ve 1928’de yaptığı Harf Devrimi ve devamında getirdiği Dil Devrimi Atatürk aydınlanmasının en büyük atılımlarından birisidir” ifadelerinde bulunan Alper Taşdelen; “Atatürkçülükle uğraşmak, Atatürk devrimlerini yıpratmaya çalışmak nafile bir çabadır. Çünkü Atatürk akıl ve bilimi miras bırakmış, hedef olarak da muhasır medeniyeti göstermiştir. Biz, bilimin ve aklın yolunda yürümeye devam edeceğiz. Sürekli gelişen çağdaş uygarlığı yakalama ve geçme hedefini her zaman taşıyacağız” dedi. Taşdelen, ödül kazananları tebrik ederek konuşmasını tamamladı.  

GECEDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Gecede, Dil Derneği’nin her yıl verdiği ödüller de sahiplerini buldu. Seçici Kurulun değerlendirmeleri neticesinde Ömer Asım Aksoy Ödülü “Sırça Kanatlar” isimli öykü kitabından dolayı Derya Sönmez’e verildi. Onur ödüllerine ise Ahmet Özer, Canan Güllü, Sedef Kabaş, Neptün Soyer, Güneş Çakmakoğlu layık görülürken hukukun üstünlüğünü savunduğu için Türkiye Barolar Birliği, korkusuzca doğruyu ve gerçekleri dile getirdikleri için de medya kuruluşlarından Tele1, KRT ve Halk TV onur ödülüne layık görüldü.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.