TEİS Başkanı Saydan’dan muadil (eşdeğer ) ilaç açıklaması: Muadil ilaç aynı etken maddeye sahip!

Türkiye’de antibiyotikler, antigribal ve kolestrol ilaçları gibi çeşitli kronik tedavilerde kullanılan ilaçlarda tedarik sıkıntısının yaşandığını belirten TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Hastalarımıza reçetede yazılan markanın yerine, aynı etken maddeye sahip ve aynı tedavi edici etkiyi gösteren farklı ticari adı taşıyan biyoeşdeğer ilaçları sunmak durumunda kalıyoruz." dedi.

TEİS Başkanı Saydan’dan muadil (eşdeğer ) ilaç açıklaması: Muadil ilaç  aynı etken maddeye sahip!
Yayınlanma:

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Parkinson, göz damlası, tansiyon, antibiyotikler, antigribal ilaçlar ve kolestrol ilaçlarında tedarik sıkıntısının yaşandığını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ekonomik krizin ilaç sektörünü derinden etkilediğini söyledi.

TEİS Başkanı Saydan, ilaç fiyatlarının hesaplamasında kullanılan Euro kurunun, son 5 yıldır gerçek piyasa değerinin yarısı seviyesinde sabitlendiğine dikkati çekti.

"MALİYETLER ARTTI, YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ ZORLAŞTI!"

Nurten Saydan, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“COVID-19 Pandemi (salgın) sonrasında hammadde, ambalaj ve nakliye maliyetleri arttı. Bu durum özellikle ithal ilaçların ülkemize girişini ve yerli ilaçların üretimini zorlaştırıyor. Bu durum ise piyasada ilaçların bulunabilirliği ve ulaşılabilirliği konusunda ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.”

Özellikle kış mevsiminde enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler, antigribal ilaçların eczanelerden sınırlı miktarda temin edildiğini belirten Saydan, şöyle konuştu:

“Sürekli kullanım gerektiren Parkinson, göz damlası, tansiyon ve kolestrol ilaçları gibi çeşitli kronik tedavilerde kullanılan ilaçlarda da benzer sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı ilaçlar ya hiç bulunmuyor ya da eczanelerimizde yalnızca sınırlı miktarda ulaşılıyor.”

eczaneler1.jpg

"TÜRKİYE İLAÇ HAMMADDESİ ÜRETEN BİR ÜLKE DEĞİL!"

50 yıldır eczacı olan Saydan, piyasadaki ilaç sıkıntısına dikkati çekerek Türkiye ilaç hammaddesi üreten bir ülke değil. İlacın hammaddesini yurtdışından alıyoruz.” dedi.

Vatandaşların ilaç bulamadığı için sürekli eczane gezdiğini kaydeden Saydan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlaç sıkıntısının olduğu bu süreçte eczane nöbetleri, eczacılar için kabusa dönüştü. Nöbetçi eczane sayısını artırmanın bir faydası bulunmuyor. Çünkü burada sorun piyasada ilaç bulunmuyor olmasıdır. Hastalar, ilaç bulunamayan nöbetçi eczaneler arasında mekik dokumak zorunda kalıyor. Bu sorun ilaç fiyatlarının belirlemesinde kullanılan ve artık sistemin sağlıklı çalışmasını sağlamayan düşük ve sabit kur uygulamasından vazgeçilerek çözülebilir.”

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de eşdeğer (muadil) ilaçların bulunduğunu belirten Saydan, konuya ilişkin şunları aktardı:

“Muadil (eş değer) ilaçlar vatandaşlarımızın ilaçlara erişimini kolaylaştırmaktadır. Piyasada bulunmayan ilaçlar nedeniyle, hastalarımıza reçetede yazılan markanın yerine, aynı etken maddeye sahip ve aynı tedavi edici etkiyi gösteren farklı ticari adı taşıyan biyoeşdeğer ilaçları sunmak durumunda kalmaktayız. Bu ilaçlar reçeteye yazılan ilacın muadili, yani eşdeğeri ilaçlar olup yanlış ya da farklı ilaç değildir. Eşdeğer ilaçlar, orijinal (referans) ilaçlarla aynı etkinlik, kalite ve güvenilirlik standartlarına sahip olan ve orijinal ilaçların patent koruma süreleri bittikten sonra satışa sunulmuş ürünlerdir.”

eczaneulac.jpg

"EŞDEĞER İLAÇLAR SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR!"

Saydan, piyasada bulanan muadil ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edildiğini ifade ederek, “Ülkemizdeki eşdeğer ilaçlar; biyoeşdeğer olarak nitelendirilmekte olup, bu ürünlerin vücuda alındığında aynı biyolojik etkiyi gösterdikleri Sağlık Bakanlığı tarafından da kontrol edilip tescillendikten sonra piyasaya arzları mümkün olmaktadır.” diye konuştu.

Ticari ismi farklı olsa da aynı etken maddeye sahip, aynı ilaç formuna sahip ve aynı miktarda etken maddeyi içeren ilaçlar “eşdeğer” olarak kabul ediliyor.

İLAÇLAR DAHA ÇOK KİMYASAL YÖNTEMLERLE ELDE EDİLİYOR!

Bitkilerden ilaç elde etmenin zor bir işlem olduğunu belirten Saydan, ilaçların daha çok kimyasal yöntemlerle elde edildiğini söyledi. Saydan, “Bitkisel ilaçların içerisinde de kimyasal madde var. Bitkinin içindeki kimyasal etken maddesi alınır.” diye belirtti.

Almanya ve Hindistan’ın ilaç sektöründe 2 önemli ülke olduğuna dikkati çeken Nurten Saydan, son 10 yıldır Hindistan’ın ilacın etken maddesini daha uygun fiyata verdiğini ve Hindistan’ın daha ön plana çıktığını ifade etti.

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.