Tepki çeken sokak hayvanları düzenlemesi bugün komisyonda görüşülecek

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu ve yarın TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülecek olan sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifini değerlendirdi.

Tepki çeken sokak hayvanları düzenlemesi bugün komisyonda görüşülecek
Yayınlanma:

Kirişci, Türkiye'nin 2003 yılında Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ni ve 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu'nu kabul ettiğini hatırlattı. Ayrıca 2019'da hayvanlara uygulanan şiddet ve kötü muamele olaylarını incelemek üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporunun da 2020'de kabul edildiğini belirtti. 2021'de ise Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapıldığını ve bu değişikliklerin insan, çevre ve diğer maddi varlıkların korunması açısından yapıldığını vurguladı.

Kirişci, sokaklardaki hayvan popülasyonunun artmasının halk sağlığını ve güvenliğini tehdit eder boyuta ulaştığını ve bu konunun çözümü için toplumun büyük çoğunluğunun fikir birliği içinde olduğunu ifade etti. Kanun teklifinin sokak hayvanları ve sokakların kullanımı konusunu merkeze aldığını ve bu doğrultuda önemli adımlar attığını belirtti.

Kanun teklifine göre, sahipsiz hayvanların toplanıp kısırlaştırılarak rehabilitasyonlarının yapılacağını ve bakımevlerinde bakımlarının devam edeceğini söyleyen Kirişci, bu süreçten sonra amaçlarının bu hayvanları sahiplendirmek olduğunu vurguladı. Kirişçi, en çok tepki çeken "ötenazi" kararına ilişkin de konuştu. Bunda geri adım olmadığını sahiplendirme sürecinde bir zaman sınırlaması olmadığı gibi, ötenazi gibi sonuçların yerel yönetimler tarafından alınacağını açıkladı.

Ötenazi kararının kamu sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyen Kirişçi, kararının merkezi otorite tarafından değil, yerel yönetimler tarafından verileceğine dikkat çekti.

Ülkede en çok tartışılan konulardan olan bakımevlerinin standartsız ve kötü durumlarına da bu kanunla yeni ve yüksek bir standart getirileceğini söyelyen Kirişci, mevcut bakımevlerinin kapasite ve standartlarının yetersiz olduğunu söyledi. Ayrıca, sahiplendirilen hayvanların salıverilmesinin de bir risk oluşturduğunu dile getirerek, bu sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak, kanun teklifinde hapis cezalarıyla desteklenen önlemlerin, belediyelerin hayvan bakımı konusundaki sorumluluklarını güçlendirdiğini belirten Kirişci, bu cezaların yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacağını söyledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.