Tüberküloz Hastalarına Uyarı
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalar COVID-19 pandemisinin tüberküloz hastalığı ile savaşı sekteye uğrattığını ortaya koyarken, uzmanlar uyarılarda bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalar COVID-19 pandemisinin tüberküloz hastalığı ile savaşı sekteye uğrattığını ortaya koyarken, uzmanlar uyarılarda bulundu. “Tedavinizi kesinlikle aksatmayın” diyen uzmanlar, tüberküloz belirtisi gösterenlerin ise muhakkak hastanelere başvurması gerektiğinin altını çizdi.
Medicana Internaitonal Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç tüberküloz hastalarının pandemi döneminde çok dikkatli davranması gerektiğini vurgulayarak, tedavinin kesinlikle aksatılmaması gerektiğinin altını çizdi. Medicana International Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Başay ise “Tüberküloz tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak tedavi zamanında ve yeterli sürede yapılmazsa öldürücü olabilir” dedi.
RİSK YÜKSEK
Tüberküloz hastası olan kişilerin mevcut akciğer hasarı nedeniyle tüm enfeksiyonlara karşı savunmasız olduğunu belirten Medicana Internaitonal Ankara Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, bu hastalarda COVID-19’dan kaynaklı komplikasyon gelişme riskinin çok yüksek olduğunu kaydetti.
Bu bağlamda tüberküloz hastalarının veya daha önce bu hastalığı geçirenlerin pandemi döneminde çok dikkatli davranması gerektiğini belirten Kılıç, tüberküloz hastası olanlar için önerilerde bulundu. Kılıç, “Evde kalın ve insanlarla mümkün olduğunca temastan kaçının. Ellerinizi çok sık yıkayın. Yıkanmamış ellerle yüzünüze dokunmayın. Tedavinizi kesinlikle aksatmayın. Sosyal mesafe kurallarına mutlaka uyun” diye konuştu.
PEK ÇOK ORGANDA DA HASTALIK YAPABİLİR
Tüberküloz hastalığının solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Medicana International Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Başay, “Tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi ve hapşırması ile havaya karışan basiller saatlerce havada asılı kalabilir. Bu havayı soluyan kişilerin bazılarında hastalık oluşurken bazı kişilerde basiller akciğerde uyur durumda hastalık yapmadan yıllarca kalabilir. Ancak vücut direncinin düştüğü durumlarda hastalık ortaya çıkabilir. Basiller çoğu zaman akciğerde hastalık oluşturmakla birlikte pek çok organda da hastalık yapabilirler” diye konuştu.
DÜNYADA İLK 10 ÖLÜM NEDENİ
Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya genelinde 2018 yılı tahmini tüberküloz görülme sıklığının 100 binde 132 olarak bildirdiğini kaydeden Başay, Türkiye'deki tahmini hastalık görülme sıklığının 100 binde 16 olarak kaydedildiğini söyledi. Başay, yapılan araştırmalara göre tüberkülozun halen dünyada ilk 10 ölüm nedeni arasında yer aldığını belirtti.
Başay, eğer bir kişide iki hafta ya da daha uzun süren öksürük, balgam, balgam ile karışık kanama, göğüs, sırt ve yan ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş ve gece terlemesi gibi belirtilerin olması durumunda mutlaka göğüs hastalıklarına başvurmaları gerektiğini söyledi.
“Tüberküloz tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak tedavi zamanında ve yeterli sürede yapılmazsa öldürücü olabilir” diyen Başay, “COVID-19 pandemisi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde önemli ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan tüberkülozu da unutmamak gerekir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.