Türkiye'de 10 milyondan fazla engelli bulunuyor!
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, dünyada ve Türkiye’de engelli bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekmek, toplumsal farkındalık oluşturmak ve daha erişilebilir bir dünya yaratmak amacıyla kutlanıyor. Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak, topluma tam katılımlarını sağlamak ve eşit fırsatlar yaratmak için atılacak adımları gündeme getiriyor.
Dünya Engelliler Günü’nün 2024 yılı teması, "Erişilebilirlik ve Fırsat Eşitliği" olarak belirlendi. Bu tema, engelli bireylerin yaşamlarının her alanında daha fazla fırsat, destek ve erişim sağlamanın önemini vurguluyor. Engellilerin eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal hayata kadar her alanda fırsat eşitliği ile karşı karşıya kalmalarının sağlanması gerektiği ifade ediliyor.
TÜRKİYE'DE ENGELLİ BİREYLERİN SAYISI 10 MİLYONU AŞTI!
Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar engelli birey bulunduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de ise engelli bireylerin sayısı, resmi verilere göre 10 milyonun üzerinde. Ancak, engelli bireyler günlük yaşamlarında birçok zorlukla karşılaşıyor. Toplu taşıma araçlarında erişim sorunları, binaların fiziki yapılarındaki engeller, eğitim ve istihdamda karşılaşılan fırsat eşitsizliği, engellilerin en sık yaşadığı sorunlardan bazıları.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEDİ?
Engelsiz Türkiye Programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuda engelli memur sayısının arttığını söyledi. Erdoğan, "Özel sektörde istihdamını da destekliyoruz. Engelsiz bir yaşam istiyorsak, tüm kurumların buna katkı sağlaması şarttır." dedi.
Erdoğan, engelliler ve refakatçileri için belediyelere bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyar liralık ücretsiz seyahat gelir desteği ödemesi gerçekleştirildiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"0-8 yaş arası özel gereksinimli evlatlarımızın ihtiyaçları için Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Engellilerin dijital hizmetlere daha kolay ulaşabilmeleri amacıyla web siteleri ve mobil uygulamaların erişilebilirliği genelgesini yakında yayınlayacağız. Engelli vatandaşlarımıza yönelik adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasını devletimizin asli vazifesi olarak görüyoruz."
TÜRKİYE'DE YÜZDE 12 ENGELLİ NÜFUS BULUNUYOR!
Altınokta Körler Derneği Ankara Şubesi Başkanı Yusuf Dugan,3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de yüzde 12 engelli nüfusun bulunduğunu, engellilerin eğitim, istihdam, rehabilitasyon, sosyal güvenlik, muhtaçlık, bakım, erişim, ayrımcılık, dışlanma ve mobbing gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Herhangi bir işte çalışamayan muhtaç engellilerin, 2022 sayılı yasaya göre aldıkları aylıkların düşük olduğunu belirten Dugan, buna rağmen kişinin kendi geliri değil ailenin kişi başına düşen geliri esas alınarak, binlerce mağdur engellinin aldığı sembolik aylıkların hukuksuz olarak kesildiğini iddia etti.
Dugan, yeni çıkarılan yönetmeliğe dayanılarak bakıma muhtaç engellilerin, üzerlerine kayıtlı ev veya araç var diye evde ve kurumda bakım hizmetinden yararlandırılmadığını ve EKPSS sınavına girip başarılı olmalarına rağmen yüz binlerce engellinin işe alınmadığını ileri sürdü.
KENTLER ENGELLERLE DOLU!
Kentlerin engellerle (çukur, tümsek, zincir gibi) dolu olduğunu dile getiren Dugan, şunları söyledi:
"Belediye otobüslerinde var olan sesli anons sistemleri ortadan kaldırılmış, metrolarda ise çoğu zaman duyulmayacak şekilde sözde sürdürülmektedir. İş yerlerinde çalışma şansı elde eden birçok engelli dışlanmakta, ayrımcılık ve mobbinge uğramakta, buna rağmen zorunlu oldukları için çalışmaya devam etmektedirler. Sürekli değişen rapor yönetmelikleri, engellilerin haklarını kullanmalarının adeta engeli durumuna gelmiştir. Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na konulan bir hükümle engellilerin öğretmen olma hakkı kısıtlanmıştır."
Engelli bireylerin fırsat eşitliğinden yararlanabilmesi için daha fazla kamu ve özel sektör desteği gerekiyor. Birçok ülke, engelli istihdamını artırmaya yönelik politikalar geliştiriyor, erişilebilirlik yasaları çıkarıyor ve toplumsal farkındalık çalışmaları yapıyor. Türkiye’de de engelli bireylerin istihdama katılımını artırmak amacıyla çeşitli teşvikler ve düzenlemeler yapılıyor. Ancak hala engelli bireylerin iş gücü piyasasında aktif bir şekilde yer alması için daha fazla adım atılması gerektiği ifade ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.