Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30'da ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzaya fırlatıldı.

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu uzaya fırlatıldı
Yayınlanma:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve birçok yetkili törene katıldı.

Fırlatma, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle gerçekleştirildi. Olumsuz hava koşulları sebebiyle birkaç kez ertelenen operasyon sonunda başarıyla gerçekleştirildi. Türksat 6A, 42 derece doğu boylamında hizmet verecek şekilde tasarlandı.

Uydu, fırlatmadan yaklaşık yarım saat sonra roketten ayrılacak ve 70 dakika içinde ilk sinyal alınması bekleniyor. Türksat 6A'nın uzay yolculuğu boyunca yörünge testleri yapılacak ve en az bir ay sürecek testlerin ardından faaliyete geçecek.

Türksat 6A, Türkiye'nin kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabileceği bir kapasite sunacak. Bu sayede Türkiye'nin uydu iletişim alanında uluslararası arenada etkisi artacak. Uydu, Türk mühendisleri tarafından yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla TUSAŞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde üretildi. Proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi kurumların iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.